Hana Stojić, laureatkinja nagrade Fondacije Farah Tahirbegović

Radiosarajevo.ba
Hana Stojić, laureatkinja nagrade Fondacije Farah Tahirbegović


Upravni odbor Fondacije „Farah Tahirbegović“, na prijedlog Namika Kabila, selektora za 2010. godinu, kao i drugih članova Fondacije, odlučio je da nagradu Fondacije za 2010. godinu dodijeli HANI STOJIĆ, prevoditeljici s njemačkog jezika i koordinatorici projekta Traduki.

Hana Stojić rođena je 1982. u Sarajevu. Završila je gimnaziju u Beču, te prevodilački studij na Bečkom sveučilištu. Godine 2005. prevela je roman austrijske dobitnice Nobelove nagrade za književnost Elfride Jelinek Ljubavnice; na njemački je prevela libreto prve bosanske opere Hasanaginica; u periodu 2005-2006. radila kao slobodna saradnica filmske producentske kuće Coop 99 u Beču; od 2007. zaposlena u Goethe-Institutu u Sarajevu. Od 2008. godine radi kao koordinatorica regionalnog ureda književne mreže TRADUKI, što je zajednička inicijativa Ministarstva za evropska i međunarodna pitanja Republike Austrije, Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke, Švicarskog kulturnog savjeta Pro Helvetia, Goethe Instituta, KulturKontakta Austrija i Fondacije S. Fischer. Godine 2009. prevela je knjigu Kako vojnik popravlja gramofon uspješnog bh. pisca Saše Stanišića na bosanski jezik. Godine 2009. sa Sašom Gavrićem priredila prozno-fotografsku publikaciju Izgubljena mjesta. Godine 2010. imenovana za selektoricu književne nagrade Literaris za suvremenu književnost Jugoistočne Evrope. Godine 2010. bila pokretač i koordinatorica prvog zajedničkog nastupa pisaca iz cijele Bosne i Hercegovine na sajmu knjige u Leipzigu.

Dosadašnji dobitnici Nagrade, koja je osnovana nakon prerane smrti Farah Tahirbegović, sarajevsko-zeničke spisateljice i urednice knjižare Buybook 1. juna 2006. godine, bili su: Lamija Begagić iz Zenice, spisateljica i urednica dječjih časopisa Palčić i Kolibri; Damir Avdić iz Tuzle, muzičar i romanopisac, i Enes Škrgo iz Travnika, dramatičar, novinar i kustos muzeja Rodne kuće Ive Andrića. Za selektoricu dobitnika nagrade za 2011. godinu izabrana je Mirjana Evtov, prevoditeljica.

Nagrada Fondacije „Farah Tahirbegović“ Hani Stojić bit će uručena u ponedjeljak 5. aprila u Multimedijalnom centru Mak, Alipašina ulica 6, u 12,00 sati, kada će Namik Kabil u ime Fondacije uručiti nagradu i obrazložiti izbor Fondacije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije