Halid Kuburović otvorio izložbu Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića

0
Fena
Halid Kuburović otvorio izložbu Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića
Foto: Facebook / Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Izložba Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića, autorice Amine Abdičević otvorena je večeras u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Izložba je rezultat saradnje Kamernog teatra '55 i ovog muzeja, a njome je obilježeno i 50 godina otkad nas je taj vrsni pozorišni i televizijski režiser, muzičar, dramaturg i prevoditelj napustio.

Prema riječima autorice izložbe, Jurislav Uco Korenić ostavio je svojim umjetničkim djelovanjem nemjerljiv trag u kulturnom i društvenom životu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

"Kada je u ljeto, 1952. godine došao u Sarajevo, na dužnost režisera Opere Narodnog pozorišta, Jurislav Korenić je već iza sebe imao jednu burnu i nesvakidašnju životnu i umjetničku biografiju.

Korenić je osnivač Malog pozorišta, današnjeg Kamernog teatara '55, tada prvog kamernog pozorište u Jugoslaviji, i postao je njegov prvi direktor i režiser", kazala je Abdičević.

U Muzeju književnosti predstavljene knjige za djecu autorice Leile Kulenović

U Muzeju književnosti predstavljene knjige za djecu autorice Leile Kulenović

Dodaje da je Korenić sa saradnicima i kolegama 1960. godine u Sarajevu osnovao Festival Malih i eksperimentalnih scena Jugoslavije - MESS.

"Učestvovao je i u osnivanju Dramskog studija koji će prerasti u Odsjek za scenske umjetnosti i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Sa kolegom, glumcem Reihanom Demirdžićem u Svrzinoj kući u Sarajevu pokreće Karađoz - pozorište.

Kao direktor Lutkarskog pozorišta, zalaže se za novu zgradu. Istovremeno režira i piše. Kao entuzijasta svog poziva ostvario je preko stotinu režija opera i drama, kao i predstava za djecu", kazala je Abdičević.

Izložbu je otvorio Halid Kuburović, hroničar kulture Sarajeva koji je kazao da je je iz ove izložbe vidljivo kakva je ljudska i kulturna gromada bio Korenić.

"Korenića sam upoznao 1973. godine kada sam postao savjetnik za kulturu Skupštine Grada Sarajeva i dobio zadatak da izradim analizu o stanju kulture u Sarajevu. Korenić je tada bio direktor Lutkarskog pozorišta koje je bilo u izgradnji.

Na sceni Kamernog teatra 55 izvedena predstava Dine Mustafića "Helverova noć"

Na sceni Kamernog teatra 55 izvedena predstava Dine Mustafića "Helverova noć"

On je bio zaista veliki umjetnik, a obilje eksponata koje čuva Muzej i koji su predstavljeni na izložbi svjedoči o njegovom djelu", kazao je Kuburović.

U pripremi izložbe korišteni su eksponati Muzeja iz zbirke Jurislav Korenić, a značajnu pomoć u pripremi izložbe dali su i uposlenici Kamernog teatra '55 i Pozorišta mladih Sarajevo.

Izložba je otvorena do 10. marta, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Sa večerašnjeg otvorenja izložbe "Uco: Pola vijeka bez Jurislava Korenića", autorice, muzejske savjetnice Amine Abdičević

Posted by Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine on Thursday, February 29, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije