Grad Ženeva finansirat će izgradnju East West Centra

Radiosarajevo.ba
Grad Ženeva finansirat će izgradnju East West Centra
Haris Pašović (Foto: radiosarajevo.ba)

Sarajevo će nakon skoro 50 godina dobiti novi kulturni objekat – Međunarodni kulturni centar East West, saopćeno je na konferenciji za medije u Sarajevu. Planirano je da to bude moderna zgrada za teatar, film, muziku i vizuelnu umjetnost u kojoj će se održavati domaći i međunarodni programi najvišeg ranga, saopćeno je.

Grad Ženeva kao fundraiser

Remy Pagani, gradonačelnik Ženeve izrazio je snažnu podršku sarajevskom East West Centaru za izgradnju ovog centra te je uputio pismo Upravi Grada Sarajeva i Vladi Kantona Sarajevo u kojem navodi da je Grad Ženeva zainteresovan za projekat te da su spremni ponuditi podršku, kao i međunarodni odjek, pozivajući ljude iz raznih gradskih mreža na povezivanje i finasijsko sudjelovanje u projektu, kao i da istovremeno očekuju od sarajevskih vlasti da stave na raspolaganje teren na kojem bi se mogao podići ovaj kulturni centar.

Kako je planirano, Međunarodni kulturni centar East West bi trebao imati veliku teatarsku i koncertnu dvoranu, malu dvoranu, filmsku dvoranu, galeriju, biblioteku i ostale prateće sadržaje. Tako bi Sarajevo dobilo moderan kulturni centar poput drugih evropskih, ali i gradova regiona, koji su u proteklim decenijama izgradili niz reprezentativnih objekata iz kulture. U Bosni i Hercegovini nije izgrađen ni jedan objekat za kulturu od Titovog vremena, saopćeno je na konferenciji za medije.

"Projekat je još uvijek u pripremi, a tek početkom naredne godine trebao bi se organizovati međunarodni konkurs za idejno rješenje East West Centra. Krajem 2013. godine, ako bude sve po planu, centar bi mogao otvoriti svoja vrata", rekao je Haris Pašović, direktor East West Centra za RadioSarajevo.

Politička i institucionalna podrška izgradnji

Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo i visoki zvaničnici SDP-a i SDA, stranaka koje će formirati vlast u Kantonu Sarajevo, izrazili su svoju podršku projektu i u toku je pronalaženje odgovarajuće lokacije.

Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika Grada Sarajeva, predstavio je institucionalno opredjeljenje Grada i gradonačelnika da podrže izgradnju East West Centra, kao i političku podršku.

Amir Zukić, generalni sekretar SDA, rekao je da će sa političke i građanske strane izaći u susret projektu kako bi podržali kulturu.

Direktor Sektora za razvojno planiranje KS, Fahrudin Đuzo, izjavio je da je počastvovan projektom te najavio kako će dati sve od sebe da se projekat realizira (iznalaženje lokacije, izdavanje saglasnosti, isl.).

"Ovakva vrsta projekta je u svijetu sasvim uobičajena, dok je u BiH ovo prvi projekt ove vrste", kaže Asja Bajbutović, predstavnica Agencije za izradu projektnih rješenja iz Pariza.

Što se konkretne lokacije tiče, ovaj centar bi se trebao izgraditi na prostoru Općine Novo Sarajevo. "Uprkos tome što je Općina Novo Sarajevo prilično izgrađena, prionuli smo da pronađemo adekvatan prostor i pronašli smo nekoliko adekvatnih lokacija, ali smo još uvijek daleko od cilja. Potrebna je podrška i drugih institucija. Vrlo brzo bismo trebali imati neke konkretnije podatke o tačnoj lokaciji", rekao je Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Kao najrealnije rješenje Koldžo navodi devastirani prostor nekadašnje osnovne škole Radojka Lakić na Vracama, koji je ministarstvo nazvalo "neperspektivnom školom", a u vlasništvu je Općine Novo Sarajevo.



Početkom naredne godine Grad Ženeva će u saradnji sa East West Centrom, Gradom Sarajevom i Kantonom Sarajevo raspisati međunarodni konkurs za idejno rješenje za Međunarodni kulturni centar East West. Otvaranje nove zgrade East Westa očekuje se krajem 2013.

"Ovo je veliki trenutak za East West Centar, ali i za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Mi smo grad i zemlja koja se ponosi multikulturalizmom i međunarodnim umjetničkim rezultatima. Svi često ističemo da smo mjesto susreta Istoka i Zapada. Međunarodni kulturni centar East West će biti mjesto susreta najboljih umjetnika iz regiona i cijelog svijeta, a građani Sarajeva i Bosne i Hercegovina će imati objekat kojim će se ponositi. Šokantan je podatak da nismo izgradili niti jedan reprezentativni objekat za kulturu u BiH još od Titovog vremena. Ovakav međunarodni kulturni centar neophodan je Sarajevu koje ima sve veće kulturne potrebe i koje je poznato u svjetu po svojim umjetnicima i međunarodnim festivalima. Ponosni smo i zahvalni što Ženeva, čuvena po svom internacionalizmu i kosmopolitizmu, podržava East West Cetar u Sarajevu. Obradovani smo da u Sarajevu postoji institucinalna podrška i politička volja da se zajedno sa gradom Ženevom izgradi jedan ovakav objekat", istakao je Pašović.

Okvirna suma novca koji bi bio utrošen na izgradnju ovog centra ne može se saopćiti. Pašović navodi da ovisi od lokacije i samog projekta te da se u ovom trenutku ne može pričati o njoj.

Savjetodavni odbor za izgradnju East West Centra sačinjavaju: Jonathan Mills, direktor Edinburgh International Festivala, Velika Britanija; Danica Purg, direktorica Poslovne škole Bled, Slovenija; Miki Manojlović, glumac, Srbija; Jasmila Žbanić, rediteljka, Bosna i Hercegovina; Ching Lee Goh, producentica, Singapur. Očekuju se potvrde članstva u savjetodavnom odboru još nekoliko svjetskih velikih imena iz filma, teatra, muzike i vizuelnih umjetnosti.

O East West Centru
East West Centar Sarajevo uspostavljen je 2005.godine kao neprofitna kulturna institucija. Do sada je producirala i prezentirala programe scenskih umjetnosti, muziku i filmove te organizirala turneje, diskusije, forume, master-class predavanja i radionice. Sarađivali su sa umjetnicima iz više od 20 različitih zemalja sa četiri kontinenta.

Misija East West Centra Sarajevo je podići svijest o značaju multikulturalnosti u regiji Balkana i diljem svijeta, te služiti kao platforma za umjetnike iz regije Balkana i cijelog svijeta da produciraju umjetnička djela najvišeg standarda.

Haris Pašović, direktor East West Centra, je desetljećima međunarodno hvaljeni i višestruko nagrađivani pozorišni i filmski reditelj. Među njegovim brojnim dostignućima su: osnivanje Odsjeka za režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu; upravljanje Međunarodnim pozorišnim i filmskim festivalom MESS tokom opsade Sarajeva, kada je producirao predstavu Čekajući Godota u režiji Susan Sontag; osnivanje Sarajevo Film Festivala Nakon kraja svijeta tokom opsade Sarajeva; osnivanje East West Centra Sarajevo.

East West Centar izvodi svoje predstave u regiji Balkana i diljem svijeta (uključujući svjetske festivale: Edinburgh International festival; Napoli Teatro Festival Italia, National Arts Festival Južne Afrike; Singapore Arts Festival; International Theatre Festival Poljska kao i festivale u St. Petersburgu, Sibiu, Ljubljani, Beogradu, Zagrebu i mnogim drugim).


ado, radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije