Goethe institut: Zaključci sa foruma: Sačuvati filmsko naslijeđe - poticati filmsku kulturu

Radiosarajevo.ba
Goethe institut: Zaključci sa foruma: Sačuvati filmsko naslijeđe - poticati filmsku kulturu


Sačuvati filmsko naslijeđe - poticati filmsku kulturu" tema je foruma koji je u ponedjeljak danas u Kinoteci BiH u organizaciji Goethe-instituta u BiH, s posebnim fokusom na poboljšanje radnih uvjeta te kulturne institucije, jedne od sedam od državnog značaja kojima ni do danas nije riješen status.

O Kinoteci BiH, trenutnim uvjetima u kojima radi, finansijskoj podlozi te kadrovskim i tehničkim segmentima, govorili su predstavnica Ministarstva kulture i sporta KS-a Alma Jusufbegović-Bečić, predsjednik UO Kinoteke BiH Sadudin Musabegović, član UO Kinoteke BiH i reditelj Vlatko Filipović, savjetnik za sukcesiju Arhiva BiH Matko Kovačević, te rukovoditeljica filmskog arhiva Kinoteke BiH Devleta Filipović.

Na skupu je ujedno predstavljena i Analiza o položaju Kinoteke BiH, koju je nakon istraživačke posjete ovoj instituciji u decembru prošle godine priredila zamjenica direktora odjela Saveznog filmskog arhiva iz Berlina Martina Werth-Mühl.

Ona je, otvarajući raspravu, kao najveći problem Kinoteke BiH navela nepostojanje institucionalnog osiguranja, što vodi ka općenitom nedostatku materijalnih osnova.

Podvukla je da se samo 50 posto finansijskih sredstava za rad ove institucije osigurava iz budžetskih sredstava vlasti. Martina Werth-Mühl je mišljenja da su, pored finansijskih, temeljni kočničari normalnog rada Kinoteke BiH tehničke kompetencije i nedostatak kadra različitog profila.

Učesnike skupa pozdravio je ambasador Savezne Republike Njemačke Joachim Schmidt, istaknuvši da je filmski arhiv Kinoteke BiH od posebnog značaja za Evropu. Naveo je da je Sarajevo kao važan filmski grad takav status stekao još za vrijeme bivše Jugoslavije i rada Sarajevske dokumentarne škole, koja je iznjedrila dokumentarne filmove poznate širom Evrope.

"Filmovi su nešto što daje slikovni odraz pamćenja cijele generacije i zato su iznimno važni za kulturno naslijeđe zemlje. Oni mogu dati doprinos da se tradicijske sheme i razmišljanja preispitaju, te otvore novi pogledi prema vlastitoj prošlosti", kazao je on.

Ambasador Schmidt smatra posebno važnom arhivsku građu koju čuva Kinoteka BiH, jer je tu riječ o filmovima različitih reditelja iz različitih perioda, koji daju svoje mišljenje o identitetu i historiji zemlje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije