Dragan Jovičić ostaje kao inspiracijama budućim generacijama

1
Radiosarajevo.ba
Dragan Jovičić ostaje kao inspiracijama budućim generacijama
Foto: MESS / Postuhumni Zlatni lovor vijenac za doprinos u umjetnosti i teatru

Danas je u Kamernom teatru 55 posthumno dodijeljeno priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos u umjetnosti i teatru Draganu Jovičiću, koji nas je iznenada napustio 5. novembra 2020. godine.

Budući da se ova nagrada uvijek dodjeljivala umjetnicima i umjetnicima tokom njihovog života Direkcija Festivala MESS je ove godine odlučila napraviti presedan, te tako ukazati na veličinu umjetničkog opusa pokojnog Dragana Jovičića.

"Dragan je bio ljudska i glumačka gromada, u kojem ste uvijek vidjeli bezrezervnu dobrotu i srdačnost. Upravo su u skromnosti ovog glumačkog genija skrivene posebnosti i inspiracija svima nama. Kako je volio govoriti za sebe, on je bio deda, ribar, glumac i običan čovjek", istakao je Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS.

Akademiku Dževadu Jahiću klanjana dženaza u haremu Begove džamije

Akademiku Dževadu Jahiću klanjana dženaza u haremu Begove džamije

"U toj skromnosti Dragana Jovičića, istinskog glumačkog genija, skrivene su dubine njegove posebnosti i inspiracija svima nama, kao i budućim generacijama", dodao je Kreševljaković.

"Dragan je bio veliki prijatelj moga oca, sa kojim je sarađivao od početka. Sjećam se kada sam imao pet godina, prvi put sam sjeo u glumačko krilo iz kojeg do dan danas nisam ustao. Dragan je razlog zbog kojeg sam danas angažovani umjetnik, on mi je dao snagu i hrabrost da to postane. Uvijek je imao tu vrstu svetosti i digniteta pozorišta u sebi, i nikada se nije savijao pred vulgarnošću i prostaklukom", emotivno je naglasio režiser Dino Mustafić.

Postuhumni Zlatni lovor vijenac za doprinos u umjetnosti i teatru - undefined

Foto: MESS: Postuhumni Zlatni lovor vijenac za doprinos u umjetnosti i teatru

Dodao je kako je Dragan bio istinski umjetnik i antifašista.

Posthumno priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, direktor Festivala MESS je uručio Mirjani Jovičić, supruzi pokojnog Dragana Jovičića.

"Srce mi je puno ljubavi i topline i sretna sam kada vidim koliko je svima Dragan značio. Kažu da čovjek umre tek kada ga zaborave, a za mene je ovo potvrda da Dragan neće biti zaboravljen", poručila je Mirjana Jovičić.

Postuhumni Zlatni lovor vijenac za doprinos u umjetnosti i teatru - undefined

Foto: MESS: Postuhumni Zlatni lovor vijenac za doprinos u umjetnosti i teatru

Dragan Jovičić je imao rijetko bogatu biografiju. Na sceni Kamernog teatra 55, odigrao je 33 premijere, a čak 1001 put izašao na scenu. Svakim od tih igranja učinio je bosanskohercegovački teatar mjestom najdublje umjetničke posvećenosti, profesionalizma i ljubavi koju je Dragan sa sobom nosio i na druge prenosio. Bio je dijelom pozorišnog djelovanja i za vrijeme opsade Sarajeva.

Među njegovim brojnim priznanjima je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS, a bio je dobitnik i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Između ostalog, ostao je upamćen i kao veoma uspješan direktor Kamernog teatra 55 koji je uvijek podržavao i pomagao rad Festivala MESS. Kao takav, od 2016. godine pa sve do odlaska sa ovog svijeta, Dragan je bio i predsjednik MESS-ovog Umjetničkog savjeta.

Svoj posljednji bis, Dragan je imao u predstavi Ay Carmela, 14. septembra na sceni Sarajevskog ratnog teatra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije