Gitarist i kompozitor Vojislav Ivanović nastupa u rodnom Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Gitarist i kompozitor Vojislav Ivanović nastupa u rodnom Sarajevu


Levant duo čini dvoje gitarista - Vojislav Ivanović i Aleksandra Lazarević. Ovaj ansambl predstavit će se sarajevskoj publici na koncertu u Bošnjačkom institutu, u utorak 13. aprila u 19,30.

Duo izvodi djela Sarajlije Vojislava Ivanovića, kojemu je ovo prvi poslijeratni nastup u gradu u kojem je odrastao i muzički stasao

Vojislav Ivanović je prve korake u gitari sticao kod profesora Vjekoslava Andreea i Mile Rakanović, da bi međunarodno usavršavanje nastavio na konzervatoriju u Atini u klasi poznatog virtuoza Kostasa Kotsiolisa.

Istovremeno je diplomirao i magistrirao kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu u klasi prof. Vojina Komadine.

Ivanović se usavršavao i kod poznatih umjetnika gitare: Alfonsa Borghesea, Davida Russela, Manuela Baruecca i drugih. Dobitnik je brojnih priznanja, a kao solista ili član kamernih sastava nastupao je na prostorima bivše Jugoslavije, u Rusiji, Grčkoj, Italiji, Engleskoj i Španiji.

Njegov kompozitorski opus obuhvata djela za solo instrumente (gitara, klavir, violončelo i dr.), kamerne sastave, orkestarska djela, koncerte za gitaru i klavir, te filmsku i pozorišnu muziku. Neke od kompozicija za gitaru (Cafe komadi, Sonata, Engleski koncert i dr.) uživaju svjetsku popularnost i već se svrstavaju u redovan repertoar ovog instrumenta, a didakticki komadi iz serije EGTA (European Guitar Teacher Association) su uvršteni u programe evropskih konzervatorijuma i akademija.

Na području improvizovane, jazz i etno muzike sarađivao je sa mnogim umjetnicima, među kojima su Vlatko Stefanovski, Arild Anderssen, Paolo Fresu, Bendik Hofseth, Paul Wertico, Miloš Petrović, Tijana Milošević i drugi.

Aleksandra Lazarević je svoju gitarsku naobrazbu stjecala kod profesorice Vere Ogrizović na FMU u Beogradu, a pohađala je i master class-ove kod istaknutih gitarista Aniela Desideria, Scota Tennanta i drugih.

Saradnja Lazarovićeve i Ivanovića dovela je do formiranja Levante Guitar dueta koji izvodi muziku originalno pisanu za ovaj sastav.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije