Gianni Schicchi i Rayok - dvije operne premijere

Radiosarajevo.ba
Gianni Schicchi i Rayok - dvije operne premijere
Foto: radiosarajevo.ba / Denis Ruvić
Umjetnički ansambl Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, potpomognut baletnim ansamblom i Sarajevskom filharmonijom, pripremio je dvije nove predstave.

Radio se o dvije jednočinke koje će se izvoditi istu večer, počevši od petka 9. aprila, za kada je najavljena premijera. Prva i druga repriza bit će odigrane u subotu i nedjelju.

Amila Bakšić, direktorica Opere je na konferenciji za novinare, povodom premijere, izrazila veliko zadovoljstvo gostovanjem talijanskog redatelja Matea Mazzonija, koji je na scenu Narodnog pozorišta postavio komičnu operu Gianni Schicchi Giacoma Puccinija, te burlesku Rayok Dmitrija Šostakoviča.

Matteo Mazzoni, redatelj iz Italije (Foto: radiosarajevo.ba / Denis Ruvić)

Gost it Italije, kojem je kao asistentica pomagala sarajevska glumica Irina Dobnik, izjavio je kako je ovim režijama želio uputiti svojevrsnu provokaciju. Naglasio je kako je sa profesionalcima iz ansambla i solistima od 1. marta radio kroz svojevrsni teatarski laboratorij.

Iako se radi o kratkim djelima, obje jednočinke su izuzetno kompleksne.

Puccinijeva Gianni Schicchi traje nepun sat vremena, ali ova predstava ima sve što i neka velika opera: škrtost, zavist, zlo, ljubav, tugu, radost... a svi se ovi elementi izredaju u pet strana partiture - slikovito se izrazio Mazzoni. Ono što je bila njegova osnovna redateljska zamisao je da pjevači "ne smiju dugo sjediti", odnosno da i pokretom treba potencirati dinamičnost Puccinijevog komada.


Adema Pljevljak Krehić (Foto: radiosarajevo.ba, Denis Ruvić)

Glavnu sopranističku ulogu Laurette, pjevat će prvakinje Sarajevske opere Adema Pljevljak Krehić, odnosno Aida Čorbadžić-Valka. Mezzosopranistica Margit Tomik ovom će se operom oprostiti od publike, nakon 40 godina umjetničkog rada.

Burleska Rayok, Dmitrija Šostakovića, nikada nije izvedena za kompozitorovog života. Ovaj komad u trajanju od dvadesetak minuta, na satiričan način govori o dobu Staljinizma i kulutrnoj debati između formalista i antiformalista. S obzirom na tadašnju političku osjetljivost, Rayok nikada nije izveden javno, sve do 1989. godine.

Još jedan od razloga što se Rayok rijetko izvodi je i činjenica da je komponovan za četiri basa. S obzirom da rijetko koja operna kuća na raspolaganju ima četiri bas pjevača, Rayok do sada nije izveden na području Jugoistočne Evrope. Sarajevsku premijeru izvest će otac i dvojica sinova Šarić: Ivica, Ivan i Leonard, a četvrti pjevač je Denis Isaković.


Ivan Šarić - bas i Dajana Šegvić - mezzosopran (Foto: radiosarajevo.ba, Denis Ruvić)

Velikim ansamblom Sarajevske opere u pratnji Sarajevske filharmonije dirigirat će Andrija Pavlić, a uz brojne soliste nastupit će hor te ansambl baleta.


Vezano: Leo Šarić: Rayok je politička satira iz doba Staljina

radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije