Sve što trebate znati o Seljačkoj operi: Maestro Fuad Šetić o predstavi kakvu još niste gledali

0
D. Softić
Sve što trebate znati o Seljačkoj operi: Maestro Fuad Šetić o predstavi kakvu još niste gledali
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Fuad Šetić

Premijera dramske predstave Seljačka opera Darvasa Benedeka i Pintéra Béle, u režiji Andrása Urbána zakazana je za srijedu, 17. april na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sa početkom u 19:30 sati.

U predstavi igraju: Sanjin Arnautović, Amra Kapidžić, Aldin Omerović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Sara Seksan, Vedrana Božinović, Mirvad Kurić, Sanin Milavić i Mak Čengić.

Sat i deset minuta muzike uživo na sceni izvodi bend u sastavu: maestro Fuad Šetić (čembalo, korepetitor i dirigent), Amar Beširević (violina i), Ajnija Germić (violina ii), Sara Kasap (violina iii) i Rastko Zečević (kontrabas).

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Dirigent Šetić za portal Radiosarajevo.ba govorio je o predstavi Seljačka operaa na početku razgovora otkrio je više o svojoj ulozi.

"U predstavi Seljačka opera angažovan sam kao korepetitor, čembalista i dirigent. Bio sam tu od početka procesa u pripremi muzičkih numera sa glumcima, s jedne strane, a s druge strane radio sam sa ansamblom koji je sastavljen od tri violine, kontrabasa i čembala, bio sam zadužen da sve to spojim u jednu cjelinu", kazao je Šetić.

Sapunica i reality show: 'Seljačka opera' u režiji Andraša Urbana premijerno na sceni NPS

Sapunica i reality show: 'Seljačka opera' u režiji Andraša Urbana premijerno na sceni NPS

Naš sagovornik je istakao kako Seljačka opera krije parodiju, ali i da komad nosi ozbiljne i jasne poruke.

"Krije se jedna parodija na operu, krije se parodija na našu svakodnevnicu, parodija na sve ono što svako od nas misli i vidi, a možda nekad ne reaguje, krije se parodija na tradicionalne vrijednosti, krije se parodija na ono što nam se želi uspostaviti kao novo, normalno u medernom periodu. Puno puta sam rekao parodija, ali komad zapravo nosi vrlo, vrlo ozbiljne i jasne poruke tako da na kraju svejedno ima katarzični momenat", objasnio je maestro.

Šetić je dodao kako je riječ o slojevitoj priči koja podsjeća na reality show.

"Što da kažem, a da ne otkrijem previše? Priča je slojevita, akteri rade neke stvari koje su u sivoj zoni moralnog i etičkog, a predstavljaju se kao čestiti i pošteni ljudi. Činjenica da publika može vidjeti i jednu i drugu stranu likova, asocira na gledanje reality showa. To je ono čime nas bombarduju svakodnevno na TV ekranima, s tim da u ovom kontekstu to sigurno nije prikazano kao nešto pozitivno, nego se taj reality show u jednu ruku ismijava", dodao je Šetić.

Fuad Šetić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Fuad Šetić

Kako je istakao naš sagovornik predstava je na neki način pravi pionirski poduhvat na našim prostorima.

"Predstava je specifična po tome što glumci, dakle, dramski ansambl pjeva od početka do kraja. Ima tu nekoliko govornih replika, ali koncept predstave je takav da se od početka do kraja pjeva u formi opere: komad ima uvertiru, recitative, arije, duete i tako dalje, što je barem na bosansko-hercegovačkim prostorima jedan pionirski poduhvat", podcrtao je naš sagovornik.

Maestro nam je otkrio i kako izgleda saradnja s Andrašom Urbanom.

"Jako je zanimljivo posmatrati proces izgradnje dramske predstave sa Andrašom, jako se razlikuje od mojih prijašnjih iskustava s opernim režiserima koji dođu sa vrlo jasnim planom gdje ko ulazi, šta ko radi u kojem trenutku, na koju muziku se nešto treba desiti, svjedočio sam procesu koji bukvalno kreće od nule i izgrađuje na osnovu iskustava svih članova ansambla. Andraš je jako maštovit, inspirativan i u njegovom radu se vidi koliko voli teatar i glumce.

Fuad Šetić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Fuad Šetić

Svim muzičarima je posebno važno kada reditelj ima senzibilitet i za muziku, a Andraš zvuk vrlo jasnim indikacijama oblikuje i transformiše vješto i znalački", rekao je Šetić.

Sagovornik je objasnio i kakvu muziku čujemo u predstavi Seljačka opera i pohvalio glumački ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo.

"Muzika Seljačke opere vrlo je vješto napisana - kombinuje baroknu monodiju, kanone, country, rock, stilizovani mađarski folklor i originalne muzičke brojeve. No ta kombinacija nije samo kolaž ili muzika za scenu. U ovom komadu muzika je jedan od likova koji povezuje radnju, odnose i daje kontekst onom što se pjeva i glumi. Publika će moći primijetiti i određene lajtmotive koji se vezuju za likove, ali i za pojedina osjećanja i situacije. Posebno moram pohvaliti glumački ansambl na pripremi rečitativa koji nisu nimalo jednostavni. Rečitativi kao nosioci radnje u opernoj formi često su vrlo izazovni čak i profesionalnim pjevačima, a glumački ansambl Drame NPS odgovorio je ovom izazovu uspješno i na visokom nivou", istakao je Šetić.

Saznali smo i kako teku probe i s kakvim se izazovima susreće glumački ansambl i muzičari.

Fuad Šetić
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Fuad Šetić

"Probe su vrlo zanimljive i uzbudljive! Puno se smijemo, učimo, a mislim da je ova predstava pomjerila i glumački ansambl, dala im je izazove kakve do sad nisu imali. Mislim da su već 'narasli' i da će iz ovog procesa da izađu kao drugačiji glumci, a sigurno je i nama muzičarima bio izazov jer prvi put sarađujemo sa dramskim ansamblom. Muzičari koji sviraju u bendu jako su mladi i mislim da će im ovo biti formativno iskustvo za dalje", naglasio je dirigent.

"Bilo mi je zanimljivo da vidim kako glumci počinju u svakodnevnom životu i razgovorima da govore, odnosno pjevaju replikama iz prestave, s čime sam se susretao samo dok sam radio u opernim predstavama. Jako mi je zanimljivo kada svi dođemo na probe i niko ne razgovara normalno nego pjeva replike", podvukao je maestro.

Na kraju razgovora maestro Šetić pozvao je publiku na premijeru Seljačke opere.

"Kao što sam već rekao sigurno je nesvakidašnja predstava. Jako je smiješna, ne sjećam se kad sam gledao neku smiješniju prestavu, ali isto tako obrađuje neke teme koje su ozbiljnije i mračnije od ovih površnih, smiješnih. Sve je jako fino 'upakovano' u jedan miks rock'n'rolla, baroka, reallity showa, sapunice i melodrame", zaključio je Šetić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije