Fotografija Tarika Samaraha u Mariboru

Radiosarajevo.ba
Fotografija Tarika Samaraha u Mariboru

Poznati bosanskohercegovački fotograf Tarik Samarah vratio se iz Maribora gdje je učestvovao na kreativnom festivalu Magdalena.

Samarah je izložio fotografiju "1945-1995-2005", na kojoj majka iz Srebrenice stoji pred plakatom Ane Frank.
Prvobitna želja bh. fotografa bila je da fotografiju, koja opominje na dva najveća zločina - holokaust i Srebrenicu, postavi na mariborskom trgu, na balkonu s kojeg se svojvermeno sam HItler obratio.

Međutim, gradske vlasti mu tu lokaciju nisu odobrile shvatajući je, kako kaže Tarik Samarah, kao umjetničku provokaciju.

"Žao mi je što su to gradske vlasti shvatile kao umjetničku provokaciju, ovo je više umjetnički poziv da se zlo prikaže i da se kao takvo tretira", kaže Samarah.

Tarik Samarah je zatim ovu fotografiju postavio ispod balkona na mariborskom trgu.

Samarah ističe da je njegova umjetnost ogoljena i u službi čovjeka, te da se radi o fotografiji koja koketira sa estetikom da ne bi bilo problema.

Ovo nije prvi put da Tarik Samarah ima problema sa svojim postavkama, koje se prije svega tiču stradanja Srebrenice.
Izložbu u Potočarima 2003. nije odobrila međunarodna zajednica, izložba u holandskom parlamentu je skinuta prije vremena i devastirana, plakati u Beogradu su doživjeli destrukciju, a i s postavkom spomenute fotografije u Zagrebu bilo je izvjesnih teškoća.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije