FOTO: U prisustvu sportskih velikana BiH i regiona u Sarajevu počeo četvrti 'SimpoSar'

Radiosarajevo.ba
FOTO: U prisustvu sportskih velikana BiH i regiona u Sarajevu počeo četvrti 'SimpoSar'

Četvrti međunarodni sportski simpozij "SimpoSar 2015" s temom - "Tajne uspjeha u sportu" svečano je otvoren u Domu mladih - KSC Skenderija. 

Organizator i idejni tvorac trodnevnog skupa je dugogodišnji sportski novinar i komentator Sabahudin Topalbećirević, koji ističe da je za mjesto održavanja ovogodišnjeg ''SimpoSara'' zbog simbolike izabran KSC Skenderija.

U radu simpozija će učestvovati sportski velikani Željko Jerkov, Rato Tvrdić, Samir Avdić, Dragutin Čermak, Duško Vujošević, Božidar Maljković, Sejo Bukva, Dragan Džajić, Ivica Osim, Miroslav Blažević, Stanko Poklepović, Zdravko Mamić, Nebojša Popović, novinar Zdravko Reić, Amel Tuka, te jedan od najboljih atletskih trenera današnjice - Italijan Gianni Ghedini i drugi. 

"U Skenderiji smo gledali mnoge velikane našeg i ex jugoslovenskog sporta, tako da u svemu ovome ima simbolike. Tu je jedan Željko Jerkov koji je u dresu Jugoplastike osvojio sve što se osvojit moglo. Rato Tvrdić je bio član generacije koja je 1970. godine postala prvak svijeta. Nakon 25 godina u Sarajevo je došao Dragan Džajić. Sve ovo radimo da bi se naš sport malo podigao, a mislim da smo na dobrom putu", izjavio je Topalbećirević.

Dodao je da je novina ovogodišnjeg ''SimpoSara'' održavanje okruglih stolova o temama vezanim za fudbal, košarku i druge sportove, a na kojima će govoriti najveća sportska imena s ovih prostora.

Simpozij je otvoren prikazivanjem filma "Bićemo prvaci svijeta", koji govori o historiji košarke u bivšoj zajedničkoj državi, autora Darka Bajića. Topalbećirević naglašava da je tema filma prikladna s obzirom na to da se košarka u BiH vratila na velika vrata kroz mlađe kategorije, pogotovo kadetsku selekciju koja se okitila zlatnom medaljom na Evropskom prvenstvu.

Projekciji filma je prisustvovato i selektor zlatne kadetske selekcije BiH Josip Pandža, koji je naglasio da je ''SimpoSar'' odlična prilika da mladi sportiski radnici uče od regionalnih sportskih velikana, te da ima namjeru prisustvovati svim predavanjima.

"Drago mi je što imamo priliku čuti sportske legende i pokušati primjeniti ta iskustva u svom radu. Mladim sportistima je potrebno znanje, a do njega je teško doći u BiH, tako da ovakve vrste manifestacija dobro dođu i treba ih maksimalno iskoristiti", rekao je Pandža.

U radu simpozija u narednim danima učestvovat će poznati sportisti, treneri, predstavnici sportskih klubova, saveza i udruženja, univerzitetski profesori, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, novinari i gosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije