FOTO: Princeza Anne posjetila sarajevsku djecu uključenu u rad na ulici

Radiosarajevo.ba
FOTO: Princeza Anne posjetila sarajevsku djecu uključenu u rad na ulici
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Četrdesetak sarajevskih mališana koje život ne mazi danas je uživalo u pažnji britanske Kraljevske princeze Anne, koja se nalazi u trodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kao predsjednica organizacije Save the Children od 1970. godine, ova velika humanitarka danas je obišla tzv. Dnevni centar za djecu s ulice, u kojem se djeci žrtvama nasilja ili eksploatacije omogućava briga, njega i socijalna skrb. Reporterka portala Radiosarajevo.ba bila je na licu mjesta i uvjerila se u plemenitu misiju i dobro poslovanje ovog centra koji postoji od 2008. kao i veliko zanimanje koje je za njegov rad iskazala visoka gošća. 

Prosjačenje je problem s kojim se susreću svi veliki gradovi, pa nije čest slučaj da se djeca organizirano prevoze na različite lokacije kako bi prosila i tako pribavljala korist za druge.

Dnevni centar, pod pravim nazivom Služba za zbrinjavanje djece u stanju potrebe, uspostavljen je prema modelu Save the Children, a od 2013 godine integriran je u sistem socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo, finansira ga Knton, a pripada JU Disciplinski centar.

Domaćica današnje posjete Kraljevske princeze Anne i ambasadora Velike Britanije u BiH Edwarda Fergussona bila je Andrea Žeravčić, direktorica Save the Children za sjeverozapadni Balkan, sa sjedištem u Sarajevu. Ona je visokoj gošći prikazala dobra iskustva u radu s ovom ugroženom kategorijom.

Jedan od prioriteta u radu Save the Children je jednak pristup obrazovanju za svu djecu, pa je tako jedna od aktivnosti centra redovan edukativni rad s djecom.

Osim ovoga, oni u prostorijama centra imaju mogućnost upotrebe kupatila, dobivaju obroke, čistu garederobu, a za djecu bez doma ili djecu koja se nađu sama na ulici u noćnim satima omogućen je boravak 24 sata dnevno. Andrea Žeravčić informirala je gošću da je slične centre Save the Children pokrenuo u Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom i Beogradu.

Četrdesetak polaznika kreativnih radionica princezi je prezentiralo svoj rad i dostignuća. Poseban interes Kraljevska gošća iskazala je prema malim muzičarima okupljenim u radionici udaraljki. Razgovarala je s djecom i volonterima, raspitivala se za njihov život izvan centra. Zanimao ju je način na koji djeca dolaze u ove prostorije, te saznala da većina dolazi uz pristanak roditelja, dobrovoljno, ali neki posredstvom mobilnog tima Centra za socijalni rad, kojem je zadatak zbrinjavanje teških slučajeva zlostavljanja i eksploatacije.

Ministrica za rad i socijalna pitanja Karolina Karačić u izjavi za Radiosarajevo.ba kaže da je veoma počašćena njenom posjetom i impresionirana činjenicom da je jedna ličnost s vrha društvene hijerarhije svojim ugledom skrenula pažnju na djecu u stanju potrebe.

Premijer Kantona Sarajevo, prilikom današnjeg skupa naglasio je dobro funkcioniranje mobilnih timova koji su zaduženi za pronalaženje djece žrtava prosjačenja i njihovo zbrinjavanje u centru.

"Naš naredni korak je usmjeren na zakonski okvir, kako bi se policiji dala veća ovlaštenja na zaštiti djece od eksploatacije, nasilja i prosjačenja. Nažalost, Kanton je još uvijek u defanzivnoj fazi kada je u pitanju problem prosjačenja na ulici, ali imamo dugoročne planove u cilju njegovog rješavanja, za što će nam trebati više sredstava nego što trenutno raspolažemo", rekao je Konaković za Radiosarajevo.ba.

Na kraju posjete, direktorica Save the Children, Andrea Žeravčić, izjavila je: 

“Posjeta Njenog Kraljevskog Visočanstva predstavlja snažno ohrabrenje našem osoblju, ali i djeci, kojim im pokazujemo da ćemo još dugo biti tu. Ovih dana, kada obilježavamo tragičnu 20. godišnjicu od genocida u Srebrenici, važno je da se podsjetimo da posljedice prošlosti još uvijek snažno utječu na najmlađu generaciju, koja nije čak ni bila rođena u to vrijeme. Moramo raditi zajedno kako bismo osigurali da to ne bude slučaj za buduće generacije. Zahvalni smo Princezi Ani što je odvojila vremena da bude danas sa nama,“ zaključila je gđa Žeravčić. 

Nakon posjete Dnevnom centru za djecu s ulice, Kraljevska princeza Anne posjetit će Galeriju 11/07/95, a sutra će kao zvanična predstavnica vlade Velike Britanije posjetiti Potočare i prisustvovati dženazi i ukopu 136 žrtava srebreničkog genocida. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije