FOTO: Centar za kulturu Sarajevo obilježio 50 godina rada

Radiosarajevo.ba
FOTO: Centar za kulturu Sarajevo obilježio 50 godina rada
/ Centar za kulturu Sarajevo obilježio 50 godina rada, FOTO: Centar.ba

Centar za kulturu Sarajevo, čiji je osnivač i glavni finansijer Općina Centar, obilježava 50. godišnjicu postojanja i djelovanja. Povodom tog veoma značajnog jubileja upriličen je 3. decembra 2015. godine u prostorijama Centra u Jelićevoj 1 prigodan kulturno-umjetnički program.

Uz uvažene zvanice iz kulturnog, javnog i političkog života, svečanosti su u ime Općine Centar prisustvovali Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport te vijećnici Zora Ostojić, Varja Nikolić i Amer Kapo.

Direktor Centra za kulturu Senad Bostandžić se zahvalio svima koji su tokom proteklih godina pomogli da ova javna ustanova bude pozitivna priča u Sarajevu i Bosni i Hercegovini i značajan faktor u razvoju kulture naše društvene zajednice.

"Malo je vremena i prostora da se kaže šta je Centar tokom posljednjih 50 godina značio prevashodno djeci i omladini. U našoj općini Centar, gradu Sarajevu i BiH malo je ovakvih ustanova koje pružaju fino duhovno utočište svima onima koji dolaze i borave u prostoru Centra za kulturu u Jelićevoj i Centru za mlade na Gorici gdje učestvuju u nizu projekata", kazao je Bostandžić.

Od svog osnivanja davne 1965. godine Centar za kulturu je kao značajan faktor dešavanja iz kulture u našem gradu, uvijek činio napore da kvalitetno osmisli slobodno vrijeme mladih, afirmirajući njihovo stvaralaštvo. Stavljajući mladima na raspolaganje svoje prostore, tehničke mogućnosti i podršku, pod okriljem Centra razvilo se više aktivnih grupa koje rade u raznim oblastima kreativnog umjetničkog stvaralaštva. U prostorijama Centra za kulturu i Centra za mlade na Gorici održano je bezbroj dječijih predstava, koncerata, festivala, likovnih izložbi, promocija knjiga... 

Samo neke od velikih manifestacija koje organizira Centar za kulturu Sarajevo su: Dječiji festival "Hajde, svijete, budi dijete", Festival komedije "Smijeh je lijek", Festival mladih gitarista Bosne i Hercegovine, Fotofestival, koncerti...

Pod okriljem Centra godinama djeluju: dječija dramska scena, škola baleta, likovna škola, škola gitare, književni klub, likovna škola, škola plesa, omladinski orkestar, škola klavira, multimedijalni projekt glume, režije i filma, škola pjevanja, škola audiomontaže, kursevi računara...

Tokom prigodnog programa, kojeg je u punoj sali Centra vodio glumac Mario Drmać, nastupali su polaznici Osnovne muzičke škole "Mladen Pozaić" i škole baleta iz Centra, Kulturno-umjetničko "Baščaršija", ansambl gitara, književnici Mirsad Bećirbašić i Emina Džaferović, plesna grupa Prve gimnazije, Latif Močević i Josip Pejaković.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije