Fim Na putu kupuju distributeri širom svijeta

Radiosarajevo.ba
Fim Na putu kupuju distributeri širom svijeta
Film Na putu, rediteljke i scenaristice Jasmile Žbanić proteklih sedmica puni kino dvorane i alternativne prostore u kojima se širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske prikazuje.

Do sada je film najuspješnije bh. rediteljke u BiH vidjelo oko 45.000 gledalaca, a u Hrvatskoj oko 18.000 gledalaca.

U narednom periodu Na putu će vidjeti publika na čak 19 teritorija na koliko je do sada world sales kompanija, The Match Factory, prodala prava za ovaj film.

Teritorije uključuju zemlje Beneluksa, baltičke zemlje, Kolumbiju, Češku, Slovačku, Dansku, Francusku, Njemačku, Izrael, Italiju, Meksiko, Norvešku, Poljsku, Portugal, Južnu Koreju, Španiju, Švicarsku i Tajvan.

Distribucija filma Jasmile Žbanić zainteresovala je i filmski magazin Screen international  koji je u svom internet izdanju, od 23. marta, objavio tekst naslovljen Film Na putu Jasmile Žbanić putuje širom svijeta. U tekstu su navedeni svi detalji vezani za dosadašnju prodaju filma i njegovu paralelnu distribuciju u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.




Posebna pažnja u tekstu posvećena je činjenici da se film u brojnim gradovima BiH i Hrvatske prikazuje u objektima koji nemaju prikazivačku namjenu, a razlog tome je nepostojanje kino dvorana čak i u nekim od velikih gradova ove dvije zemlje.

Dotični tekst završava najavom da će naš film 20. aprila otvoriti festival Crossing Europe u austrijskom Linzu.

No, prije toga, film će otvoriti i International Women's Film Festival koji se održava u Kelnu u Njemačkoj, a 23. aprila i Open Doek International Film Festival u belgijkom Turnhoutu.

Pored navedenih festivala film Jasmile Žbanić u aprilu će biti prikazan i na Istanbul Film Festivalu i Copenhagen Film Festivalu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije