Filmska bajka bliži se kraju: Dodjelom nagrada Srce Sarajeva večeras se gase reflektori 28. SFF-a

0
Fena
Filmska bajka bliži se kraju: Dodjelom nagrada Srce Sarajeva večeras se gase reflektori 28. SFF-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Mads Mikkelsen na SFF-u

Dodjelom nagrada Srce Sarajeva najboljim autorima i ostvarenjima na svečanosti u Narodnom pozorištu večeras će biti spuštena zavjesa na ovogodišnje 28. izdanje Sarajevo Film Festivala, održanog prvi put u punom kapacitetu nakon pandemijskog perioda.

Festival je pod punim svjetlom reflektora okupio ponovo na stotine gostiju iz cijelog svijeta koje je ujedinila ista ljubav prema sedmoj umjetnosti. U proteklih sedam dana gosti su mogli uživati u projekcijama na desetine ostvarenja iz različitih kategorija, dupke puneći dvorane i ostale festivalske lokacije na otvorenom, ali i u lepezi drugih pratećih dešavanja.

Ove godine Sarajevo je kao u najboljim godinama Festivala u cjelosti disalo zajedno sa filmskom čarolijom, bojeći ulice šarenilom turista iz Europe i svijeta. Svakodnevna vreva oko festivalskog trga, prolazak filmskih autora crvenim tepihom, pulsirajući noćni život koji je oživio dijelove grada inače neupotrebljene u svrhu zabave – sve to utkalo se u ubrzanu festivalsku atmosferu.

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Premijer liga BiH: Sarajevo i Borac igraju derbi kola, na programu još dva susreta

Počasno srce Sarajeva uručeno Madsu Mikkelsenu nakon dvije godine

Počasno srce Sarajeva uručeno Madsu Mikkelsenu nakon dvije godine

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala takmičio se 51 film. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 21 film je zabilježio svjetsku, 7 međunarodnu, 1 europsku, 21 regionalnu i 1 bosanskohercegovačku premijeru.

U Takmičarskom programu igrani film osam je filmova, Takmičarskom programu dokumentarni film 22 filma, Takmičarskom programu kratki film 10 filmova, dok Takmičarski program studentski film donosi 11 filmova.

U Takmičarskom programu igrani film bit će dodijeljena Srca Sarajeva – za najbolji igrani film, najbolju režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca.

Takmičarski program dokumentarni film donosi Srce Sarajeva za najbolju dokumentarni film, najbolji kratki dokumentarni film, nagradu za ljudska prava, specijalnu nagradu žirija.

Bit će uručena i Srce Sarajeva za najbolji kratki film te najbolji studentski film.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije