Filmom za slobodu govora

Radiosarajevo.ba
Filmom za slobodu govora
Ilustracija

Projektom Vijeće Evrope putem filma promovira slobodu govora, koji će se održati za vrijeme 16. Sarajevo Film Festivala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, 26. i 28.jula u 14h, Vijeće Evrope i ELSA BiH žele podići svijest o poštivanju standarda Vijeća Evrope o slobodi izražavanja i na taj način doprinijeti podizanju svijesti i borbi protiv tog vida diskriminacije.

Sarajevo Film Festival će, u okviru projekata, postaviti okruženje studentima prava iz Bosne i Heregovine da debatuju o kontraverznim filmovima. Radi se o hipotetičkoj situaciji gdje su domaći organi zabranili emitovanje filma koji daje kritički osvrt na pitanje islama.Učesnici zauzimaju različite uloge u simuliranom suđenju koje se održava pri Evropskom sudu za ljudska prava.

Čedomir Radnić, bh. sudija Evropskog suda za ljudska prava će voditi studente kroz ovaj proces kako bi osigurao da su ispoštovani standardi Vijeća Evrope o slobodi izražavanja.

Aktivnost je rezultat zajedničke saradnje Vijeća Evrope i Evropske asocijacije studenata prava u BiH, a Vijeće Evrope je treći put za redom glavni sponzor nagrade SFF-a Srce Sarajeva. Na taj način Vijeće Europe promovira evropsku umjetničku filmsku produkciju.

ELSA (The European Law Students' Association) je međunarodna, nezavisna, nepolitička, neprofitabilna organizacija koju vode studenti prava. Osnovali su je studenti iz Austrije, Mađarske, Poljske i Zapadne Njemačke 1981. godine. Danas ona predstavlja najbrojniju i najveću strukovnu studentsku organizaciju, te kao takva ima svoja predstavništva na više od 200 pravnih fakulteta u 40 evropskih zemalja i broji oko 30 hiljada članova.

Studenti koji žele učestvovati u ovom projektu mogu se prijaviti putem e-maila: elsa.sff@gmail.com, a sve dodatne informacije možete dobiti na stranicama www.elsa.org i www.elsabih.org.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije