Filmom 'Sljedbenica' otvoren Takmičarski program za igrani film

Anadolija
Filmom 'Sljedbenica' otvoren Takmičarski program za igrani film
U Sarajevu je večeras, drugog dana 22. Sarajevo Film Festivala, održana svjetska premijera filma “Sljedbenica”, austrijskog reditelja Lukasa Valente Rinnera, čime je i otvoren Takmičarski program za igrani film.

Tim povodom crvenim tepihom SFF-a večeras su prošetali režiser filma “Sljedbenici” Lukas Valente Rinner, glavna glumica u filmu Iride Mockert, direktor fotografije Roman Kasseroller, te ostali članovi ekipe.

Također, crvenim tepihom je prošetao i Stephen Frears jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice. Frearsu će inače, večeras biti uručeno Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. 

Drugi dan Sarajevo Film Festivala počeo je “Kafom sa...” slavnim hollywoodskim glumcem, režiserom i producentom Robert de Nirom, koji je sinoć u Narodnom pozorištu otvorio 22. Sarajevo Film Festival.

De Niru je sinoć u Ljetnom kinu pred oko 3.000 posjetilaca uručeno Počasno Srce Sarajeva koje se po prvi put uručuje za životno djelo. Podsjetimo također, da je Festival otvoren paralelnim projekcijama u Narodnom pozorištu i u Ljetnom kinu, filma "Taxi Driver", kultnog filmskog ostvarenja Martina Scorsesea, koji je restauriran povodom 40. godišnjice prikazivanja.

No, osim “Kafe sa...” De Nirom, danas je u Multiplex Cinema Cityju prikazan film iz dječijeg programa “Pat i Mat”, českog režisera Mareka Benesa, te je održana i press projekcija austrijskog filma “Sljedbenica”.

U Multiplex Cinema Cityju također je prikazan i film “Scream for me Sarajevo”, bosanskohercegovačkog autora Tarika Hodžića, čime je otvoren i Takmičarski program za dokumentarni film.  Dokumentarni film o Sarajevu pod opsadom, muzici u tom gradu, s akcentom na 14. decembar 1994. i koncert Brucea Dickinsona u BKC-u. O ljudima koji su rizikovali svoje živote da bi svirali pred ljudima koji su rizikovali svoje živote da bi živjeli.

Prikazan je i drugi film okviru dječijeg programa “Moj život kao tikvica”, a radi se o ostvarenju Švicarca Claudea Barrasa.

Pretpremijerom filma Oslobođenje Skoplja, čiju režiju potpisuju Rade i Danilo Serbedzija, bice okoncan drugi dan SFF-a. Užasi i patnje Drugog svjetskog rata u ovom su gorko-slatkom filmu prikazani iz perspektive jedanaestogodišnjeg Zorana čiji se otac pridružio partizanima kako bi se borio protiv njemačke okupacije, a majka mu, istovremeno, započinje vezu sa njemačkim oficirom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije