Film "Staklenici budućnosti“ u Goethe Institutu

Radiosarajevo.ba
Film "Staklenici budućnosti“ u Goethe Institutu

U Goethe-Institutu u Sarajevu će 17. maja biti javno prikazan uspješni dokumentarni film „Staklenici budućnosti“ njemačkog redatelja, novinara i stručnjaka za reformu u obrazovanju, Reinharda Kahla, po prvi put sa titlom na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku.

Film sa podnaslovom Kako uspijevaju škole u Njemačkoj portretira 11 uspješnih škola u Njemačkoj koje su se usudile okrenuti leđa uobičajenoj, monotonoj nastavi i vjerovati novim, osvježavajućim i učinkovitim nastavnim metodama, te se upustiti u avanturu zvanu cjelodnevna škola. Kako je moguće da škole postanu mjesta življenja, da učenje ne opterećuje, nego bude zabavno, da se škola zaista smatra drugim domom, a razredna zajednica porodicom? Na ova pitanja redatelj i producent Reinhard Kahl daje odgovore u svom filmu.

Kahl će uistinu biti prisutan i nakon prikazivanja filma poziva sve prisutne na diskusiju. Šta se posljednjih godina promijenilo u njemačkom školskom sistemu i šta se trenutno dešava u pogledu na školsku reformu? Zašto i kako su određene škole uspješne? Koji su to novi koncepti učenja i podučavanja koji škole čine sposobnima za budućnost? Ovo su samo neka od pitanja koja će se sigurno spominjati. Za sve prisutne sigurno najvažnije i goruće pitanje odnosi se na vlastiti školski sistem u državi. Kako bi se škole u BiH mogle promijeniti i dalje razvijati? Kako mogu dugoročno postati Staklenicima budućnosti?

No, na tako nešto se treba pripremiti! Dok će direktori svih 7 partnerskih škola u BiH u subotu, 16. maja prisustvovati jednodnevnoj radionici da bi se informisali o mogućnostima upravljanja i iniciiranja razvojnih procesa u školama, odnosno da bi razmijenili već stečena iskustva, učenici i nastavnici su već odradili prvi dio posla.
Završnoj manifestaciji su naime od 4. do 12. maja prethodile dvodnevne radionice zajedno sa učenicima i nastavnicima njemačkog jezika partnerskih škola (PASCH-škola) u Bosni i Hercegovini. Pod vodstvom Olivera Janoscke, nekadašnjeg BOSCH-lektora na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru upoznali su se na osnovu filmske dokumentacije Staklenici budućnosti sa novim školskim modelima i nastavnim metodama. U radnim grupama i u plenumu razvijeni su prijedlozi , koji primjeri su posebno interesantni i mogli bi se primijeniti u bosanskohercegovačkim školama. U drugom dijelu radionice učenici i nastavnici su razradili ideje za projektni dan u svojoj školi gdje će ih moći isprobati i predstaviti školskoj javnosti.

Po prvi put prije prikazivanja filma učenici, nastavnici i direktori sjede skupa da bi jedni drugima prezentirali prve rezultate sa radionica, odnosno da bi osmislili dalje korake.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije