Film o grupi Collegium Artisticum na SEE Film Festivalu u Parizu, Berlinu i Washingtonu

0
Radiosarajevo.ba
Film o grupi Collegium Artisticum na SEE Film Festivalu u Parizu, Berlinu i Washingtonu
Foto: BKC / Film o grupi Collegium Artisticum

Dokumentarni film 'Boje i ritmovi nemira', autorice Saide Mustajbegović, bit će prikazan na South-East European Film Festival (SEE Film Festival) koji se istovremeno održava u Parizu, Berlinu i Washingtonu od 1. do 6. juna.

Riječ je o dvanaestom izdanju internacionalnog online festivala u okviru kojeg selektori odaberu filmski program iz petnaest zemlja Jugoistočne Evrope.

SEE Festival počeo je sa radom prije trinaest godina u Parizu, potom prije osam u Berlinu a prije tri godine u Washingtonu s ciljem da afirmira kinematografije Jugoistočne Evrope u svijetu.

Što su stariji to su ljepši: Ova četiri horoskopska znaka stare kao vino

Što su stariji to su ljepši: Ova četiri horoskopska znaka stare kao vino

Dokumentarni film 'Boje i ritmovi nemira' rađen u produkciji Bosanskog kulturnog centra i BHRT govori o avangardnoj grupi Collegium Artisticum koja je djelovala od 1939. do 1941. u Sarajevu.

Osnivači su: Jahiel Finci, Vojo Dimitrijević, Oskar Danon i Anika Rajs. Grupa je imala oko sto članova i kroz razne umjetničke programe (predstave, predavanja, koncerte, izložbe) upozoravala je na nadolazeću opasnost fašizma iz Evrope. U njihovom radu evidentni su svi evropski kulturni utjecaji tog vremena, naročito iz Praga Burianov Divaldo totalni teatar.

Film je premijerno prikazan 9. maja prošle godine u BKC, a projekcijom na Sarajevo film festivalu započeo je i njegov festivalski život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije