Karlovy Vary: Film finansiran bh. novcem osvojio nagradu

Radiosarajevo.ba
Karlovy Vary: Film finansiran bh. novcem osvojio nagradu
/ Scena iz filma 'Noćni život'
Film “Noćni život“ Damjana Kozolea, koji je svjetsku premijeru imao na Festivalu u Karlovim Varima 6. jula, osvojio je Kristalni globus za najboljeg reditelja.

Film “Noćni život“ Damjana Kozolea, koji je svjetsku premijeru imao na Festivalu u Karlovim Varima 6. jula,  osvojio je Kristalni globus za najboljeg reditelja.

Film je nastao kao regionalna koprodukcija (Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina), a njegov uspjeh samo je još jedna potvrda snage regionalnog filma i njegove pozicije u evropskoj i svjetskoj kinematografiji.

Već nakon premijere, kritičari su film proglasavali jednim od glavnih kandidata za nagrade, i veoma često pominjali kvalitet scenarija i mogućnost remake verzije na engleskom jeziku.

Damjan Kozole je veteran slovenačkog filma čiji su filmovi prikazivani na velikim svjetskim festivalima uključujući Berlin, Lokarno, Toronto, a dva najpoznatija filma Damjana Kozolea su “Slovenka“ i “Rezervni dijelovi“.  

Film “Noćni život“ je podržala Fondacija za kinematografiju, a bosanskohercegovačka produkcija je SCCA/pro.ba.

Jedne noći, poznati advokat leži na pločniku pored glavne cesteu Ljubljani, jedva svjestan, u lokvi krvi i krvav od ujeda pasa. Doktor u bolnici mu spasava život dok se njegova supruga suočava sa najdubljim strahovima. Tokom jedne noći pogazit će sve moralne principe po kojim je do tada živjela. 

"Ovo je film o društvu u kojem strah je pokretačka snaga. Film ne nudi nikakva jednostavna rješenja već istražuje koliko su zapravo krhki naši životi su i kako je sve povezano. Neke rane nikada ne zarastaju, ljudi su opasniji od pasa." Damjan Kozole

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije