Film Dječak u kojem igraju Alena Džebo i Mario Knezović večeras premijerno na Motovunskom Festivalu

0
Radiosarajevo.ba
Film Dječak u kojem igraju Alena Džebo i Mario Knezović večeras premijerno na Motovunskom Festivalu
Scena iz filma / Alena Džebo u filmu Dječak

Bosanskohercegovačka glumica Alena Džebo ostvarila je glavnu ulogu u kratkometražnom igranom filmu Dječak scenariste i redatelja Hrvoja Mabića

FIlm će svoju premijeru doživjeti večeras, na Motovun Film Festivalu u Hrvtskoj. Ostale uloge u filmu tumače Mario Knezović, Edvin Ibrahim i Ismet Čolić.

Dječak je jedan od posljednjih filmskih uradaka prerano preminule producentice Darije Kulenović Gudan, rođene Sarajke, koja ga je producirala zajedno sa Marinom Andree Škop u okviru produkcijske kuće Studio dim.

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Filantrop, oficir, pisac, predavač: Otvorena izložba "Vaš Jovan, Bosanac i Hercegovac sa dna kace"

Riječ je o filmu koji duboko promišlja temu ksenofobije a koji je nastao po nagrađivanoj priči Međa autorice Une Vizek. Radnja filma događa se u kišnoj, olujnoj noći kada na obiteljski posjed dolazi dječak nepoznatog porijekla. Obitelj je na kušnji šta napraviti s njim, a njihove radnje se kreću od samaritanske dobrote do okrutnosti. Dječak je film o tamnoj strani ljudske prirode koja izvlači netrpeljivost prema strancima, s naglaskom na atmosferu i dinamičnu radnju punu preokreta.

"Ratovi ne prestaju, mržnja i neprijateljstvo su stalno prisutni i dave kao nabujale rijeke. Zato je ova tema važna, aktualna i stalno se moramo podsjećati i osvješćivati kakvi smo to ljudi, kakvi želimo biti i na koncu, kakav svijet ostaviti svojoj djeci.", izjavila je povodom premijere glumica Alena Džebo.

"Kao svjedoka zadnjeg rata i aktulane migrantske krize uvijek me intrigiralo ljudsko ponašanje u odnosu prema stancima. Velike krize oslobađaju krajnje dobro i zlo u ljudima. Ovaj film je studija tri lika i njihovih napetih odnosa koje izaziva dolazak tuđinca. Svaki od likova ima svoju nježnu stranu, ali i strahove i predrasude, koji ih pretvaraju u čudovišta. U ovom filmu me osim studije likova zanima bogat narativ pun preokreta i vizualna naracija podržana jakom zvučnom kulisom.", izjavio je redatelj Hrvoje Mabić.

Film je sufinansiran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije i Grada Zagreba a nastao je u produkciji Studija dim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije