Film 'Čudotvorno mlijeko' dobio nagradu

Radiosarajevo.ba
Film 'Čudotvorno mlijeko' dobio nagradu


Sarajlija Ivan Ramadan, autor crtića "Čudotvorno mlijeko" prikazanog na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, osvojio je nagradu za najbolji film s ekološkom tematikom na 7. evropskom filmskom festivalu Balkanima, u Beogradu.

Film "Čudotvorno mlijeko" rađen je po motivima knjige pripovjedaka za djecu "Bubnjari iz Dijamantne šume" rano preminulog književnika i novinara Harija Ramadana, koji je bio Ivanov otac. Kako je najavljeno, u produkciji "Elias Veskot" i u suradnji s BHT-om trebao bi biti snimljen serijal kratkih animiranih filmova.

"Čudotvorno mlijeko" je priča o vodenim krijesnicama, šarenim kravama, malim drvenim kućama, čarobnoj rijeci i nekim ćudljivim ljudima ne previše svjesnim toga svega.

Ramadan je za svoj prvi animirani film "Tolerantia" više puta nagrađivan, a između ostalog, dobio je i "Srce Sarajeva" za najbolji kratki film na Sarajevo film festivalu 2008., te je nominran za najbolji evropski kratki film Evropske filmske akademije (EFA) 2008. Tolerantia je prikazana u oficijelnim selekcijama 35 festivala u svijetu, uključujući Japan, SAD i Južnu Afriku te na brojnim drugim događajima.

Za očekivati je i da će ovaj film, namijenjen djeci, imati značajan festivalski život.

Pročitajte intervju sa autorom koji je napravljen uoči premijere filma na sff-u 2010 i pogledajte ovaj crtić:
Ivan Ramadan - autor crtića Čudotvorno mlijeko (INTERVJU + CRTIĆ)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije