Festivalski vikend je pred nama: Banja Luka i Mostar, stripovi i svjetski poznati autori

N. Ka.
Festivalski vikend je pred nama: Banja Luka i Mostar, stripovi i svjetski poznati autori
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Press konferencija u ambasadi Italije

Ambasad Italije u Sarajevu u najavila je 1. Reviju italijanskih majstora stripa u Bosni i Hercegovini, kojom će od 4. do 6. oktobra dovesti na dva glavna bosanskohercegovačka Festivala stripa, "Deveta dimenzija" sa svojim drugim izadanjem u Banja Luci i "Mostarski strip vikend" u Mostari koji je stigao do svog četvrtog izdanja, neke od najvažnijih crtača i autora i svijeta iz stripa iz Italije.

Ambasadoor Italie u BiH Nicola Minasi istaknuo je da se ova inicijativa odvija pod većom manifestacijom 7. Sezona italijanske kulture.

"Inicijativa je nastala zahvaljujući dva naša prijateljska festivala u Mostaru i Banja Luci. Moram priznati da sam otkrio Alana Forda, tako da bih se morao zahvaliti i izdavačkoj kuću Sergio Bonelli koja nam je omogućila da sarađujemo sa italijanskim autorima", kazao je Minasi.

Đani Zovko(Udruženje ljubitelja stripa "Klub MoStrip" i  jedan od organizatora festivala Mostarski strip vikend) i Zoran Pejić(predsjednik udruženja Deveta dimenzija iz Banja Luke) zahvalili su se na podršci ambasade Italije i dodali se da se nadaju da je ovo početak jednog dugog prijateljstva i saradnje.

"Četvrtva je godina, možda čak i više nego što smo se nadali kada smo počinjali. Sve se je razvilo u jednu finu priču, što govori i o našem zalaganju ali i odzivu okoline", kazao je Zovko.

"Udruženje postoji od 2011. godine, a nadamo se da je saradnja sa ambasadom jedan lijep uvod za budućnost stripa na našim prostorima", rekao je Pejić.

Giancarlo Marzano, strip scenarista u timu scenarista Dylan Doga u izdavačkoj kući "Sergio Bonelli" prvenstveno se zahvalio svim čitačima stripa, jer da ne postoji strast o stripu mi ne bi bili ovdje.

"Prvi put sam na ovim prostorima i nadam se da će moje iskustvo ovdje poslužiti za neku novu priču", rekao je Marzano.

 Crtač stripova Alessandro Bocci kaže da je neobično uzbuđen zbog svega, iako to uopšte nije očekivao.

"Moja profesionana odluka je bila da se ne eksponiram javno, a sada kada sam ovdje moram reći da sam apsolutno ganut svime. Radim više od 20 godina za Bonelli, počeo sam raditi crtajući lik Dampira, a posljednjih šest godina crtam Tex Willera. Vrlo sam radoznao da vidim kako će se festival odvijati i kako će publika reagirati na sve", rekao je Bocci.

Strip crtač i karikaturista Filip Andronik kaže da sa nestrpljenjem očekuju sve posjetioce festivala i u Mostaru i u Banja Luci. 

U sklopu 7. Sezone italijanske kulture u BiH, Ambasada je ponosna što je mogla pozvati ovako značajne ličnosti iz italijanskog sviejta stripa koji je cijenjen u cijeloj zemlji, što dokazuje i rasprostranjenost i uspjeh italijanskih naslova.

Na sve događaje ulaz je slobodan.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije