Festival ZVRK, po treći put u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Festival ZVRK, po treći put u Sarajevu


Po treći put u Sarajevu će se održati Internacionalni festival plesa Zvrk.

Ova tradicionalna manifestacija koja nam u nekoliko dana prezentira visoko kvalitetne izvedbe plesnog teatra i modernog plesa održat će se od 20 -23 Septembra 2010. u teatru SARTR (Bivši CDA).

Festival organizira Udruženje za edukaciju i nove inicijative u plesnoj umjetnosti u BiH.

Festival će i ove godine biti održan u saradnji sa Teatrom SARTR , Pozorištem Mladih i uz podrsku ambasada Španije i Francuske.

Univerzalni i internacionalni karakter Festivala će i ove godine biti potvrđen učešćem umjetnika iz Španjolske, Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Francuske.

Specifičnost ovogodišne selekcije jeste da su svi autori ujedno i izvođači svojih predstava što publici omogućava jednistven doživljaj kroz najdirektniju moguću komunikaciju ideja.

Misija Zvrka
Zvrk je prvi festival savremene plesne scenske umjetnosti i plesnog teatra u Bosni i Hercegovini. Osnovle su ga 2008 godine Jasmina Prolić i Sanja Hasagić i u saradnji sa SARTR-om i Narodnim Pozoristem u Sarajevu, a uz veliku podršku umjetnika sa Balkana, zapadne Evrope, IETM mreze-međunarodne platforme za savremenu scensku umjetnost, Nacionalnog koreografskog centra Josef Nadj, Plesne kompanije CieJasmina iz Francuske, Plesne kompanije Quantumether iz Holandije i mnogih drugih.

Fetival je nastao kao odgovor bosanskohercegovačkih umjetnika iz polja plesne scenske umjetnosti, na nerazumijevanje savremenog plesnog svijeta, nedostatak plesnog festivala kao i na manjak nezavisnih i kritički odredjenih produkcija na domaćoj festivalskoj mapi, te usljed želje da se domaći umjetnici i publika upoznaju sa istinski novim trendovima i idejama, sa radikalnijim scenskim jezikom kao i da se na taj način podstakne domaća produkcija na ovom polju.

Dva festivala u isto vrijeme

Na žalost, u danima održavanja trećeg Zvrka, u Narodnom pozorištu u Sarajevu je najavljen Balet Fest - prvi baletni festival. Publika glavnog grada BiH, ionako uskraćena za predstave plesne umjetnosti, ovako će morati odlučiti da li da 21. septembra ode gledati BITEF-ov plesni teatar u Narodnom pozorištu, ili da uživa u predstavama internacionalnih gostiju ZVRK-u.

Vezano: Balet-fest Sarajevo 2010

Publika glavnog grada BiH, ionako uskraćena za predstave plesne umjetnosti, ovako će morati odlučiti da li da 21. septembra ode gledati BITEF-ov plesni teatar u Narodnom pozorištu, ili da uživa u predstavama internacionalnih gostiju ZVRK-u.

U narednom tekstu pročitajte kako je moglo dići do poklapanja termina dvaju festivala i šta o tome kažu njihovi organizatori

Vezano: Dva plesna festivala u isto vrijeme





radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije