Festival vizuelnih umjetnosti '4 Tuned Cities' počinje danas

Radiosarajevo.ba
Festival vizuelnih umjetnosti  '4 Tuned Cities' počinje danas


Fondacija Kriterion najavljuje početak festivala vizuelnih umjetnosti pod nazivom „4 Tuned Cities“, za večeras, 24. novembra 2010. godine, u 20 sati prikazivanjem prvog dijela filmskog programa na Akademiji scenskih umjetnosti, a koji su za ovu priliku pripremili selektori iz četiri grada: Prištine, Amsterdama, Skoplja i Sarajeva. Ulaz na sve događaje u okviru programa festivala je slobodan.

Publika koja večeras posjeti Akademiju scenskih umjetnosti moći će pogledati od 20 sati dio programa posveće kratkom filmu pod nazivom „Shattered Walls“ koji obuhvata šest kratkih filmova, te dugometražni dokumentarni film „Plati i ženi“ režisera Atanasa Georgieva, rađenog u austrijsko-makedonskoj produkciji, s početkom u 21 sat.
Film „Plati i ženi“ se bavi veoma aktulenim pitanjem za bh. sruštvo, a to je, naravno, sloboda kretanja i boravka u zemljama Evropske Unije. Dva glavna lika, Marko i Atanas su dva prijatelja koji bi imali sjajne živote da nemaju malih problema s papirima. Njima je potreban evropski pasoš i spremni su uraditi gotovo sve da bi ga i dobili, pa i kupiti ženu. Za 7000 € trebaju pronaći ženu svojih snova- ženu koja će s njima prošetati do oltara i ostati s njima sve do razvoda. Odiseja kroz imigrantski svijet Beča, istinita životna priča o zelenom kartonu, je smiješnan i dirljiv uvid u sve što se mora uraditi da bi se prešle barijere Tvrđave Evrope.

Cilj festivala „4 Tuned Cities“ je predstaviti kultrunu scenu četiri grada- Amsterdama, Prištine, Sarajeva i Skoplja, i na taj način povezati Amsterdam, kao jedan od poznatih kulturnih centara Zapadne Evrope, sa balkanskim gradovima i obratno, te približiti umjetnike jedne drugima i pružiti im priliku da ostvare kontakt i suradnju.

Sarajevo je treći po redu grad koji će ugostiti ovaj jedinstveni festival. „4 Tuned Cities“ je projekta koji realiziraju četiri organizacije u četiri grada: Balkan Buro-Amsterdam, Holandija, Dit' e Nat'-Priština, Kosovo, Lokomotiva-Skoplje, Makedonija i Kriterion-Sarajevo, Bosna i Hercegovina. Festival će trajati do 27. novembra, a održavaće se na različitim lokacijama u gradu i predstaviće raznovrstan program sarajevskoj publici.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije