Festival MESS predstavio ovogodišnje plakate

Vesna Andree Zaimović
Festival MESS predstavio ovogodišnje plakate
Foto: Samir Leskovac / Radiosarajevo.ba / Nihad Kreševljaković
Jedan od najvažnijih regionalnih teatarskih događaja i festival s najdužom tradicijom u našoj zemlji ponovo će nam obogatiti kulturnu jesen.

Festival MESS u svom 58. Izdanju trajat će od 29.septembra do 6. oktobra, a i ove godine donijet će neke od najaktuelnijih teatarskih naslova iz cijelog svijeta.

Vjerna publika festivala MESS već je navikla da otvaranje festivala protekne uz prvorazredne predstave, a tako će biti i ovaj put. Predstava Otvoreni za sve autorice Constance Macras (Berlin) odabrana je da njome započne 58. izdanje, u subotu 29. septembra. Naslov ove predstave određuje i ovogodišnji moto festivala koji je oduvijek plijenio svojom otvorenošću. 

Direktor Festivala Nihad Kreševljaković ističe da će se pod motom "Otvoren za sve", ove godine festival baviti čitavim nizom aktuelnih društvneih problema kroz specifilnu teatarsku poetiku. 

"Historija festivala MESS je historija ovog grada, ove zemlje i Evrope. Stotine ljudi, desetine kamiona punih opreme uskoro će krenuti prema Sarajevu kako bi nam ispričali svoje posebne priče. Teatar je specifična umjetnost vezana uz trenutak - svaka teatarska predstava koju vidimo na MESSu odigrava se samo tada i samo na tom mjestu i to je posebnost jednog teatarskog festivala", rekao je Kreševljaković. 

Festival će prezentairati važna teatarska ostvarenja našeg vremena, od dramskih predstava do dokumentarističkih, onih baziranih na muzici ili suvremenom plesu.   

"Mess je kontinuirana manifestacija multikulturalizma i internacionalizma, govori o čovjeku njegovom intelektualnom potencijalu i ljudskoj dubini" naglasio je Kreševljaković.

Berninijeve mramorne skulpture i emotikoni na plakatima za MESS

I ove godine MESS upućuje snažnu vizualnu poruku, kroz plakate koje potpisuje Agencija Fabrika, koja je ujedno i prošlogodišnji laureati Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos Teatarskoj umjetnosti. 

Mramorne skulpture Gian Lorenzo Bernini, talijanskog baroknog umjetnika i najznačajnijeg skulptora 17 stoljeća, daju pečat ovogodišnjim plakatima. njegovi likovi Spašene i Proklete duše  prikazani su u kombinaciji sa znakovima naše suvremene digitalne komunikacije. Emotikoni su piktogrami, kao što je to bilo prvo ljudsko pismo koje se pojavljuje u kamenom dobu. NO, dok je tada pismo bilo izraz potrebe za komunikacijom, danas se piktogrami doimaju kao odsustvo potrebe ili želje za komunikacijom - stoji u objašnjenju za plakate.

NBa današnjoj press konferenciji, osim Nihada Kreševljakovića, obratili su se i direktori pozorišnih kuća koje su partneri MESS-a 

Izudin Bajrović, v.d. direkotr Narodnog pozorišta prisjetio se značaja ovog festivala: 

„Pamtim nekih 35-6 festivala MESS unazad, divne predstave još iz vremena kada sam kao studnt glume stajao u publici jer nije bilo mjesta za sve zainteresirane. Sjećam se, recimo, Sirana Mustafe Nadarevića, ali MESS je prikazivao i nove vjetrove koji su počeli dolaziti, uvijek predstavljao odmak od klasičnog teatra. Uz Mess me vežu divne uspomene pa time i obaveza da i ovaj put budemo dobri domaćini. Potrudit ćemo se,   sve raspoložive kapacitete odrediti za MESS kako bi se festival odražao u kvalitetu koji ima, a ako možemo da ga popravimo, popravit ćemo“.

Aleš Kurt, direktor SARTR teatra istaknuo je kako je njegova kuća prirodni partner MESS-a i ta suradnja nije samo u segmentu Festivala, već i u pogledu Scene Mess

"Smatram da je bitno imati festivale jer su to rijetke prilike da ljubitelji teatra i umjetnosti mogu pogledati drugačije predstave. To je lijep prozor u teatarska dešavanja u svijet. Ključna stvar za MESS kao festival je njegova relevantnost. MESS je dobar onoliko koliko ima odličnih predstava (koje obično koštaju). Znam da je teško naletiti na genijalnu predstavu, ali mogu reći da sam svake godine do sada imao sreću da na ovom festivalu gledam fantastične predstave.

SVe informacije o programu, predstavama i pratećim događanjima možete vidjeti na zvaničnoj stranici Mess.ba

Prodaja ulaznica započinje u ponedjlejak 17. septembra u direkciji Festivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije