Fernando Leon de Aranoa: Četiri filma u Sarajevu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Fernando Leon de Aranoa: Četiri filma u Sarajevu (VIDEO)
Aranoa i Bardem

Kriterion, u suradnji s Ambasadom Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini i CEH-om, Centrom za španski jezik i kulturu najavljuje filmski program posvećen svjetski priznatom španskom režiseru i scenaristi Fernandu Leonu de Aranoai, koji će biti prikazan u kinu Obala Meeting Point, od 1.-3. decembra 2010. svakog dana od 20 sati. Ulaz na filmske projekcije sva tri dana je slobodan.

Nakon uspješne realizacije festivala vizuelnih umjetnosti „4 Tuned Cities“, koji je zvanično završen u nedjelju, Kriterion nastavlja sa radom realizacijom filmskog programa. U okviru trodnevnog programa biće prikazana četiri filma koja čine svojevrstan presjek Aranoainog opusa.

Prvog dana programa, sarajevska publika će imati priliku pogledati film „Familia“ iz 1996. godine, za koji je Aranoa napisao scenarij i koji je sam režirao. Za film „Familia“ Aranoa je pored mnogih drugih, dobio i Goya nagradu za najboljeg novog režisera.
Drugog dana programa publika će moći pogledati jako uspješni film „Las Lunas del sol“ iz 2002. godine, koji je osvojio brojne nagrade na festivalima širom svijeta, uključujući čak pet Goya nagrada, a u kojem glavnu ulogu igra poznati španski glumac i Aranoain prijatelj Javier Bardem.

Posljednjeg dana programa biće prikazana dva dokumentarna filma: „Caminantes“ iz 2001. godine, i jednu od pet priča koje čine dokumentarac „Invisibles“ pod nazivom „Buenas noches Ouomas“ iz 2007. godine, u čijem je fokusu priča o životu u Ugandi, zemlji čija je historija u posljednjih 20 godina obilježena krvavim sukobima i humaniratnim katastrofama.

http://www.youtube.com/watch?v=EZCDhqDlEkk

Fernando Leon de Aranoa je rođen u Madridu, Španija, 29. maja 1968. godine. Njegov prvi dugometražni film „Familia“ doživio je veliki uspjeh, a za taj film je dobio i Goya nagradu za najboljeg novog režisera. Aranoa je režirao osam filmova, a za svoj rad je nagrađen na San Sebastian Film Festivalu, Goya nagradama, Sundance Film Festivalu, Internacionalnom Film Festivalu u Valladolidu i mnogim drugim.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije