Sarajevo / Fascinantna izložba Bukvića: Publika svjedočila kiparskom umjetničkom činu

15. 11. 2019. u 09:08:00 Fena

Shares: 17

Samostalna retrospektivna izložba radova akademskog kipara i konceptualnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića otvorena je u četvrtak navečer u Galeriji Collegium artisticum.

Na izložbi je predstavljen dio autorovog opusa koji je nastajao posljednjih četrdeset godina te neki od najznačajnijih radova likovne grupe "Zvono" čiji je Bukvić bio član.

Postavka uključuje skulpture, slike, instalacije, videoradove, snimke performansa i remake performansa "Disciplina kičme" kojim je i otvorena.

Publika je oduševljeno pratila i autentični kiparski umjetnički čin.

Retrospektivna izložba radova akademskog kipara i konceptualnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića - undefined

Autentični kiparski umjetnički čin

Na jučerašnjem najavnom susretu s novinarima Saša Bukvić govorio je o značaju koji za njega ima umjetnost, počecima performativne umjetnosti u Bosni i Hercegovini te grupi "Zvono".

Bukvić je svojevremeno s grupom "Zvono" bio pionir bh. konceptualne, performativne umjetnosti.

Predsjednica Udruženja "Zvono" Kristina Ljevak, govoreći o postavci Saše Bukvića, rekla je da na Bukvićevu retrospektivnu izložbu gleda kao na svjedočanstvo vremena, promjena režima i okolnosti u kojima je autor djelovao.

"Tih četrdeset godina rada koji su djelimično obuhvaćeni i ovom izložbom svjedoče o jednoj nesvakidašnjoj principjelnosti, izbjegavanju kompromisa. Jednoj posvećenosti umjetnosti i drugim umjetnicima i ljudima generalno. Ova izložba je dostojna lična karta autora, ona je i vizuelni prikaz njegove biografije i ona pokazuje koliko se mijenjao njegov izraz u tehničkom dijelu, ali nikada u suštinskom", kazala je Ljevak.

Kustosica Galerije Sanela Nuhanović podsjetila je na status galerije Collegium artisticum, naglasivši da iako je puno nagomilanih problema, sa dva stalna i dva honorarna zaposlenika, uspijeva realizovati predviđene programe.

Retrospektivna izložba radova akademskog kipara i konceptualnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića - undefined

Kristina Ljevak na izložbi

Nuhanović je podvukla da joj je izuzetna čast bila raditi sa Sašom Bukvićem na toj postavci jer je i sama tokom studija historije umjetnosti pratila njegov rad te podsjetila da je riječ o umjetniku koji je otvarao vrata mladim historičarima umjetnosti, kao i mladim umjetnicima da realizuju prve izložbe.

Na izložbi radova Saše Bukvića posjetioci su imali priliku vidjeti njegove skulpture koje su svojevremeno nastale na Internacionalnom simpoziju skulpture u terakoti Terra u Kikindi, potom radove koji su nastajali u saradnji s drugim umjetnicima kao što su "Više volim Halida nego Vorhola" i "Moj šampionski tim", uključujući i recentne slike iz ciklusa "Terapija" i "Keceljići" u kojima je poslastičarski milje dobio likovnu formu i koje svjedoče o kontinuiranoj zaigranosti autora koji je decenijama vješto spajao dva naizgled različita svijeta.

Aleksandar Saša Bukvić rođen je 1949. godine u Šapcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao na Odsjeku za vajarstvo.

Tokom studija 1979. godine u sarajevskom caffeu "Zvono" sa Slobodanom Dragašem i Jovicom Maričićem, studijskim kolegama, počeo je organizovati likovne i druge umjetničke programe kako bi omogućio mladima da predstave vlastitu umjetnost.

Tri godine kasnije, u aprilu 1982. godine sa Sejom Čizmićem, Biljanom Gavranović, Sadkom Hadžihasanovićem i Narcisom Kantardžićem, a kojima će se kasnije pridružiti Kemal Hadžić, osnovao je likovnu grupu "Zvono" čiji se rad smatra pionirskim na planu konceptualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Umjetnički iskorak grupe "Zvono" podrazumijevao je nekonvencionalno djelovanje i izlazak u javni prostor, bilo da je riječ o izložbama ili performansima koje su radili i na nogometnim stadionima i na obalama rijeka.

Retrospektivna izložba radova akademskog kipara i konceptualnog umjetnika Aleksandra Saše Bukvića - undefined

Postavka sa izložbe

Paralelno sa radom u grupi razvijao je vlastiti umjetnički izraz te izlagao samostalno i s grupom na brojnim izložbama u Jugoslaviji i van njenih granica. Učesnik je nekih od najznačajnijih međunarodnih simpozija skulpture, a njegovi skulptorski radovi nalaze se u javnom prostoru, poput Plutona s genetskom manom u Zenici, skulpture Miki Mausa u Pančevu i velikih skulptura od terakote u Kikindi. Uz Jusufa Hadžifejzovića i Radoslava Tadića, Aleksandar Saša Bukvić osnivač je "Jugoslovenskih dokumenata", najznačajnije manifestacije posvećene savremenoj vizulenoj umjetnosti na tlu Jugoslavije.

Izložba će biti otvorena do 5. decembra.

Kako je bilo na izložbi koja je otvorena sinoć možete pogledati u našoj fotogaleriji...

NEMA KOMENTARA