Faruk Šehić i Tanja Stupar-Trifunović predstavljaju BiH na Festivalu knjiga Berlinu

Radiosarajevo.ba
Faruk Šehić i Tanja Stupar-Trifunović predstavljaju BiH na Festivalu knjiga Berlinu

Faruk Šehić; Foto: radiosarajevo.ba

Na prijedlog Goethe instituta u Bosni i Hercegovini na jubilarni 10. međunarodni književni festival Berlin pozvani su renomirani bosanskohercegovački pisci Faruk Šehić i Tanja Stupar-Trifunović.

Iako pripadaju mlađoj generaciji bh. književnika, prepoznati su kao izvrsni pisci i tako uvršteni u program. Međunarodni književni festival Berlin se održava svake godine u septembru i pretvorio je njemačku prijestolnicu u forum poezije i književnog diskursa, uz značajno učešće autora, publike.

Festival predstavlja savremene tokove u prozi i poeziji iz cijelog svijeta.

Ovogodišnji Međunarodni književni festival Berlin bit će održan od 15. do 26. septembra s više od 100 autora iz 50 različitih država, koji će učestvovati na više od 200 diskusija i književnih programa. Centar dešavanja je kulturni centar Haus der Kulturen der Welt – Kuća kultura svijeta.

Ovogodišnjim težištem na istočnoevropsku književnost zainteresovanoj publici predstavit će se nepoznata, ali izuzetno kvalitetna književnost jugoistočne i istočne Evrope.

Pjesnik, prozaist i novinar Faruk Šehić imat će već drugog dana festivala, 16. septembra čitanje pod naslovom: O štektanju mašinskih pušaka i smrtnim instinktima. Faruk će također biti dio festivalskog simpozija o temi „Suočavanje vs. Ćutanje. Tajne službe, umjetnici i suočavanje sa komunističkim diktaturama“, koja se organizuje od od 17.do 19. septembra.

Zadarsko-banjalučka spisateljica Tanja Stupar-Trifunović će biti dio okruglog stola: Kultura sjećanja vs. politika istorija. O kako smo doživjeli rat u bivšoj Jugoslaviji. Ovaj razgovor, u kojem pored Tanje učestvuju i Drago Jančar (Slovenija) i Sreten Ugričić (Srbija), bit će održan 21. septembra u uredu Fondacije Heinrich Böll.

Bh. predstavnici Faruk Šehić i Tanja Stupar-Trifunović uvršteni su u ovaj festival na prijedlog prevoditeljice Hane Stojić i saradnika Goethe instituta Saše Gavrića. Na festivalu učestvuju i drugi poznati pisci iz bivših jugoslavenskih republika, saopćeno je iz Goethe instituta u Sarajevu.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije