Exodus: Gradonačelnik Skaka na zatvaranju izložbe Safeta Zeca u Veneziji

Fena
Exodus: Gradonačelnik Skaka na zatvaranju izložbe Safeta Zeca u Veneziji
Izložba "Exodus" istaknutog bh. umjetnika Safeta Zeca, koja je početkom maja otvorena u venecijanskoj crkvi "Santa Maria della Pieta" u Italiji, svečano je zatvorena uz prisustvo delegacije Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Abdulahom Skakom.

"Posudili smo vam maestra Zeca, a mi ćemo svakako sve učiniti da izložba Exodus nađe svoje konačno odredište u Sarajevu", kazao je Skaka a navodi se u saopćenju pres-službe Gradske uprave Sarajeva.

Crkva Pieta, koja od 1346. pomaže siročad u svijetu, sanjano je mjesto za umjetnika. Prvi put u historiji ovdje je  bio izložen opus jednog suvremenog umjetnika.

Maria Laura Faccini, umjetnička direktorica Instituta Santa Maria Della Pieta, istakla je posebno zadovoljstvo zbog saradnje s maestrom Zecom zbog ujedinjenosti u ideji da se hrabro stane pred najveće zlo 21. vijeka.

Izložba je izazvala veliko interesovanje tamošnje javnosti, ali i struke, a samo u jednom danu posjećivalo ju je i više od 1.000 ljudi.

Slikarsku manifestaciju Exodusa čini 17 posebno spremljenih velikih papira na platnima, od kojih pet čine veliki poliptih, Jedne tužne barke posvećene izbjeglicama, nesretnim ljudima koji "preplivavaju" Mediteran kako bi se spasili...

"Izložba je imala dobar odjek, a i svi katalozi su rasprodati. Sada je čekaju nova putovanja, poziva je mnogo, a postoji i inicijativa, koja će sigurno biti i realizirana, da djela otkupe i da izložba postane dio stalne postavke jedne od italijanskih galerija u Veneciji", izjavio je Zec.

Njegova najveća želja je da ovu izložbu vide ljudi u Bosni i Hercegovini. Da se u Sarajevu "osposobi" galerijski prostor koji bi u svoje okrilje primio sva velika umjetnička djela. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije