Ekonomski fakultet seli na novu lokaciju

Radiosarajevo.ba
Ekonomski fakultet seli na novu lokaciju


Nakon što je Vlada Federacije BiH u aprilu usvojila Nacrt protokola o izgradnji nove zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ovaj dokument je potpisan danas. Tako će se i zvanično pokrenuti proces premještanja ove obrazovne institucije u nove prostorije. Zgrada Bogoslovije u kojoj je trenutno smješten Ekonomski fakultet bit će vraćena Srpskoj pravoslavnoj crkvi, prenosi portal ekapija.

Iz Univerziteta u Sarajevu potvrdili su da će nova lokacija Ekonomskog fakulteta biti Kampus Univerziteta u Sarajevu, ali da ne znaju kada će zgrada biti gotova sa obzirom na neizvjesnu finansijsku podršku za ovaj projekat.

"Trenutno nije poznato koji će nivo vlasti odvojiti sredstva za izgradnju zgrade koja je predviđena u kampusu. Smatram da je krajnje vrijeme da se kantonalne vlasti aktivnije uključe i pojačaju ulaganja u projekte koji se tiču obrazovanja i nauke. Jedno je sigurno, izgradnju nećemo moći pokrenuti bez podrške vlasti", istakao je Arnautović, prenosi ekapija.

Vlada Federacije je obećala kako će pružiti potrebnu pomoć prilikom preseljenja Ekonomskog fakulteta, te se obavezala da će osigurati sredstva za sufinansiranje izrade projektne dokumentacije za novu zgradu Ekonomskog fakulteta

Protokol o izgradnji nove zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu potpisati su premijer FBiH Mustafa Mujezinović, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica i dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Veljko Trivun. Potpisivanju protokola su prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik EU Valentin Inzko i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian, kao i potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo.

radisarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije