East West nagrađen u Poljskoj

Radiosarajevo.ba
East West nagrađen u Poljskoj

Zvanični žiri Internacionalnog teatarskog festivala Kontakt u Torunu u Poljskoj dodijelio je Nagradu za najbolju predstavu koja odražava promjene u svijetu sarajevskom East West Centru za predstavu Nigela Williamsa Klasni neprijatelj u režiji Harisa Pašovića.

Petočlani međunarodni žiri (Njemačka, Nizozemska, Poljska, Madjarska, Litvanija) je Klasnog neprijatelja vidio kao najsavremeniju predstavu u konkurenciji 13 predstava velikih teatarskih kompanija medju kojima su bile i Volksbuehne, Berlin; Schauspielehuis, Zurich; Teatar Praktika, Moskva; Toonelgroup, Amsterdam; Oskar Koršunvas Teatar, Vilnius; Narodno pozorište Mađarske, Budimpešta; Teatar Polski iz Wroclawa i druge značajne evropske kompanije.

East West je sa predstavom Klasni neprijatelj do sada učestvovao na 6 međunarodnih festivala medju kojima je i najveći umjetnički festival na svijetu Edinburgh International Festival. Ova najuspješnija predstava u povjesti bh. teatara proglašena je dva puta Najboljom predstavom 2008. u Singaporeu i Kulturnim događajem 2008. u BiH (Dnevni avaz).

East West Centar u Sarajevu nema svoj prostor za rad, a ove godine nije dobio sredstva za nove predstave od Ministarstva za kulturu Kantona Sarajevo.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije