Đurđevdan: 'Sretan put i vratite se s dobrom zaradom'

Radiosarajevo.ba
Đurđevdan: 'Sretan put i vratite se s dobrom zaradom'
/ FOTO: Damir Hajdarbašić, Radiosarajevo.ba

"Poželjet ću svim Romima da u avgustu dođu sa dobrom zaradom! To kažem jer su Romi sa buđenjem proljeća kretali na put gdje bi zaradili nešto novca. Na put bi krenuli 6 . maja, jer se u proljeće može spavati pod vedrim nebom" rekla je danas, povodom obilježavanja Đurđevdana, najvećeg romskog praznika, Indira Bajramović, predsjednica Udruženja žena Romkinja Bolja budućnost Tuzla

Naša sugovornica Indira Bajramović podsjeća da romska zastava simbolično predstavlja plavo nebo, zelenu travu, dok je smeđa boja je simbol zemlje. Točak na zastavi  predstavlja putovanje. Ono počinje na Đurđevdan, dok se  Romi s puta vraćaju na drugi najveći romski praznik, to je Aliđun koji se slavi 2. avgusta.  

Povodom značajnog datuma, 6. maja kada Romi širom svijeta proslavnjaju Đurđevdan, svečano je danas bilo u sarajevskom Historijskom muzeju. 

Tu su se okupili predstavnici romskih udruženja iz BiH su podsjetili na bogatu kulturu i tradiciju i načine obilježavanja ovog romskog praznika. 

Na današnjem skupu prisutnima su se obratile članice prve ženske romske mreže u BiH

"Ono što je važno napomenuti za žensku romsku mrežu su naši strateški planovi koji se tiču poboljšanja položaja Romkinja u društvu, njihovo učešće u politici na svim nivoima vlasti, jačanje ženskog romskog aktivizma i NVO sektora, i promocija romske tradicije i kulture", rekla je Melina Halilović iz Visokog, dok je  Snježana Marković, predsjednica udruženja Romska djevojka iz Prnjavora  govorila je o projektu promovisanja romske kulture i tradicije, te napomenula da žele promovisati šaroliku kulturu i tradiciju Roma

"Danas možete vidjeti na koji način se proslavlja Đurđevdan u tri bh. grada u BiH, ta kultura i tradicija je bogata i trebate svi vidjeti na koji način se proslavlja ovaj veliki praznik". 

Milan Jovanović, šef odjela za saradnju sa nacionalnim manjinama pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, čestitao je Romima Đurđevdan i poželio integraciju u sve životne tokove u BiH. 

"Država BiH je prepoznala probleme Roma u Bosni i Hercegovini i sistemski se uključila u njihovo rješavanje. Prije svega mislim  na donošenje važnih dokumenata na nivou države BiH. Mislim na strategiju rješavanja romskih problema i na Akcioni plan rješavanje problema zapošljavanja, stambenog pitanja i obrazovanja. BiH u skladu sa mogućnostima ulaže napore i već se vide rezultati integracije romske populacije", rekao je Jovanović.

Na kraju je naglasio da Romi u zemljama Evrope svojom tradicijom, kulturom, folklorom i predstavljaju dragulj Evrope kada je u pitanju nacionalni kolorit i nacionalna afirmacija, te izrazio nadu da će se Romi biti ravnopravni članovi i integrisani u sve procese. BiH se obavezala da će provesti sve što je potrebno da ne bude nacionalne diskriminacije, pogotovo kada su u pitanju Romi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije