Dubioza kolektiv nastupit će prvi put na poljskom festivalu Reggaeland

Radiosarajevo.ba
Dubioza kolektiv nastupit će prvi put na poljskom festivalu Reggaeland
Bosanskohercegovački bend Dubioza kolektiv u julu će po prvi put nastupiti na glavnoj pozornici festivala Reggaeland u Poljskoj.

Ovaj muzički festival održava se u poljskom Plocku od 2006. godine. Ove godine festival počinje 8. jula.

Bend Dubioza kolektiv osnovan je 2003. godine i poznat je po šarolikim izvedbama.

Predstavljajući originalnu kombinaciju elemenata iz balkanskog punka, reggae, elektronske i hip-hop muzike, grupa je napravljena u izuzetno teškim uslovima u zemlji tranzicije, koja se diže iz moralne i ekonomske stagnacije, stoji u najavi festivala.
Tokom karijere bend je izdao sedam albuma. Već prvi album, jednostavno nazvan Dubioza kolektiv, susreo se s velikim entuzijazmom, do tada nevidljivim na bh. muzičkoj sceni, ponajviše jer je rat izbio u 90-im, dodaju organizatori.

Veća slavu bend je stekao izlaskom narednog albuma Firma Ilegal, zahvaljujući kojem su postali prepoznatljivi na cijelom Balkanu.

Vrata svjetske muzičke scene grupa je otvorila sa svojim Apsurdistanom, ali i pjesmom Kažu koja ima preko 15 miliona pregleda na Youtube-u.

Trenutno je Dubioza kolektiv jedna od najpopularnijih muzičkih skupina u istočnoj Evropi, što se posebno jasno vidi na sve popularnijem, posljednjem albumu grupe. Pjesme s albuma odnose se, između ostalog, na različite događaje u posljednje dvije godine, tj. na vrijeme protesta u Turskoj, na krivični proces kreatora stranice The Pirate Bay (Free.mp3) ili sirijske krize.

Bh. bend je već ranije svirao u Poljskoj, a sada će doći na plažu u Plock, te prirediti nezaboravan šou na glavnoj pozornici festivala Reggaeland, navode organizatori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije