Druženje sa Biserom Alikadić, Veselkom Koromanom i Darom Sekulić

Radiosarajevo.ba
Druženje sa Biserom Alikadić, Veselkom Koromanom i Darom Sekulić

U okviru Sarajevskih dana poezije u Kamernom teatru 55 je upriličen program nazvan Živi klasici posvećen stvaralaštvu Bisere Alikadić, Veselka Koromana i Dare Sekulić.

Uz čitanje poezije oviih autora o njima su govorili Enver Kazaz, Željko Ivanković i Stevan Tontić.

Enver Kazaz konstujući da se danas postaje klasik uz veličanje nacionalnih mitova ustvrdio je da je Bisera Alikadić kada se pogleda njena poezija i proza antiklasik. Bisera Alikadić, kako je rekao Kazaz, je prva bh. pjesnikinja koja je uvela tijelo u poeziju. Kazaz se osvrnuo i na romane Larva i Krug ove autorice, rekavši da je ona "larva" koja je donjela otvaranje u bh. poeziju pišući netipičnim jezikom.

Govoreći o Veselku Koromanu Ivanković je rekao da je on pjesnik škrtog, odmjereneog reduciranog pjesničkog govora. Koromanov pjesnički jezik pokazuje ambijent iz kojeg pjesnik dolazi. Njegovi motivi su hercegovački kamen, Ljubuški. U poeziji Veselka Koromana susreću se trenutak i vječnost, prolazno i trajno... Kako je rekao Ivanković Koromanov osjećaj za jezik se teško nalazi.

Stevan Tontić govoreći o stvaralaštvu Dare Sekulić rekao je da je Sarajevo upečatljivo prisutno u njenoj poeziji, te da će uskoro izaći i njena zbirka poezije posvećena Sarajevu.

Poezija Dare Sekulić kako je rekao Tontić je poezija stegnutog, ekonomičnog jezika. To je i ozbiljna poezija, puna bola i patosa, ljubavi i patnje.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije