Druga sarajevska "Šetnja za život 2009."

Radiosarajevo.ba
Druga sarajevska "Šetnja za život 2009."


Završavaju se pripreme za drugu sarajevsku humanitarnu akciju Šetnja za život.

Druga sarajevska Šetnja za život 2009. bit će održana 5. aprila u periodu od 10 do 12 sati, s polaskom ispred Skenderije. Učestvovat će članovi diplomatskog kora, ambasada SAD-a, Velike Britanije, Kanade, Malezije, Holandije, Danske, Japana, Španije i Italije, organizacija kao što su ICRC, Svjetska banka i NATO-EUFOR i predstavnici kompanija čiji su uposlenici formirali timove koji će šetati za život.

Novac koji se prikupi ovom akcijom namijenjen je kupovini mamotoma - aparata za biopsiju, za Onkološki institut Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Osim u Sarajevu Šetnja za život ove godine će biti održana i u Banjoj Luci - 7. juna, i u Mostaru - 13. septembra.

Broj pojedinačnih registracija pokazuje da ljudi u BiH polako ali sigurno postaju svjesni značaja ranog otkrivanja raka dojke.

Do sada je ukupno registrirano oko 1.000 šetača iz različitih krajeva BiH.

Ovogodišnju akciju podržali su Grad Sarajevo te Ministarstvo zdravstva FBiH, Ministarstvo zdravstva KS i Ministarstvo odbrane BiH.

Akcija Šetnja za život 2009. zvanično je počela 7. marta registriranjem sudionika. Njen cilj je prikupljanje novca za zadovoljenje potreba koje imaju osobe oboljele od raka dojke te za edukaciju i specijaliziranu obuku medicinskog osoblja.

To je partnerski projekt Ministarstva zdravstva FBiH, Međunarodnog kluba žena u Sarajevu (IWCS), Ministarstva zdravstva KS-a i Avona, globalnog zagovornika borbe protiv raka dojke.

Registracija za tu akciju je deset KM. Sudionici dobijaju majicu s prigodnim natpisom. Građani će se za sarajevsku Šetnju za život 2009. moći registrirati 1. aprila u Uniticu, a 4. aprila u Mercatoru u Paromlinskoj, Robotu - Socijalno, i ispred Katedrale, kao i na Vilsonovom šetalištu i Vrelu Bosne.

Rak dojke je jedan od najučestalijih vrsta raka, ali, u isto vrijeme, ima i najbolje prognoze za izlječenje ako se dijagnosticira na vrijeme. Iako se najčešće javlja kod žena, muškarci također mogu biti pogođeni.

Osnovna poruka Šetnje za život je Rano otkrivanje može spasiti život, a tom akcijom se javnost podstiče i na to da obrati pažnju na zdravstvena pitanja vezana za oboljenja dojke.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije