Doživite New York u punom sjaju na sceni Narodnog pozorišta

Radiosarajevo.ba
Doživite New York u punom sjaju na sceni Narodnog pozorišta
/ Sjajna kompanija Janise Brenner
Večerašnja predstava koju imamo priliku gledati na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu stiže nam iz prijestolnice savremenog plesa - New Yorka.

Kompanija Janis Brenner nastupit će u performansu pod nazivom One you are not a stranger, a posebno treba istaknuti da je ovaj komad postavljen na muziku američke kompozitorice rođene u Sarajevu Svjetlane Bukvich

Ovo će biti svjetska premijera performansa Once you are not stranger,  koji je inspiriran posjetom Sarajevu gđe Brenner 2016. godine. Predstava ukazuje na ideju empatije i "različitosti" u današnjem sve rasutijem svijetu: koliko nam treba da vidimo jedni druge? Videoinstalaciju je dizajnirala slovenska umjetnica Eva Petrić a scenografija je sačinjena od tkanine iz više od 20 zemalja širom svijeta predstavljajući porodičnu historije i mjesta porijekla američkog plesača.

"Ponosna sam na činjenicu da je Sarajevo već treću godinu domaćin vanrednim kompanijama za savremeni ples iz Sjedinjenih Država. Postajemo, čini se, mala meka za progresivni pokret. Saradnja se desila pozivom Sarajevske zime da predstavim svoja djela u rodnom gradu, te sam počela raditi na tome da i moji saradnici dođu. Kompanije sa kojima momentalno radim njeguju imersivni art, a “pronašle” su me na internetu. Moja muzika je dramatska, elektroakusična i gesturalna. Volim pisati za multimedijalni kontekst, a pogotovo kada se radi o pokretu (a u svakoj traumi zaključano je tijelo!).

Djelo Once You are Not a Stranger nastajalo je u novembru kada se desila promjena u političkom vrhu Amerike. Prožeto je porukama o empatiji, spajanju svjetova i pozivu da se probaju “nositi tuđe cipele”,  vidjeti druge iz neoprobane perspektive. Žao mi je što ne mogu biti večeras u Narodnom pozorištu, kući koja nas uvijek lijepo prima. Želim Sarajevskoj publici da se osjeti tokom predstave slobodnom kao ptica i dubokom kao najljepše ljudsko biće", izjavila je za Radiosarajevo.ba autorica muzike Svjetlana Bukvich

Osim ovog performansa, kompanija će se predstaviti i kroz predstavu Work, Found, Lost, Found koja uključuje i baletne igrače ansambla baleta Narodnog pozorišta u posljednjem dijelu, a to su  Ana Kuzmanović, Albina Huskić, Zulejha Kečo, Admir Kalkan i Til Cmanćanin. 

Program će se završiti svjetski poznatom predstavom Vocal Suite from Song From the Hill na muziku legendarne Meredith Monk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije