Dostojevski nove generacije: Predstava "Idiot" u režiji Selme Spahić na sceni NPS

0
Radiosarajevo.ba
Dostojevski nove generacije: Predstava "Idiot" u režiji Selme Spahić na sceni NPS
Foto: Velija Hasanbegović, NPS / Predstava Idiot u Narodnom pozorištu Sarajevo

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u utorak, 5. marta sa početkom u 19:30 sati, biti će izvedena dramska predstava Idiot rađena prema romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režijskoj postavci Selme Spahić.

"Kritika navodi kako je Dostojevski htio da stvarnost vidimo na nov način. Prije samog pisanja, dugo je tragao za narativnom strategijom koja će mu omogućiti da zaista ostvari komunikaciju sa svojim čitaocima, kako bi nas natjerao da kreiramo vlastito razumijevanje romana i preuzmemo odgovornost za sudove koje donosimo prema likovima i događajima kojima svjedočimo. Na taj način, iznova nas testira i stavlja u poziciju sličnu Miškinovoj, ostavlja nas vrlo usamljene u razumijevanju svijeta u koji smo bačeni, u vrtlogu informacija, istine, laži, događaja, skandala, ljudskih sudbina i emocija.

U konačnici, kao što Miškin upada u zamke društva i počinje preuzimati vrijednosti svog naroda, i mi upadamo u zamku naratora i natjerani smo da sami odlučimo da li ostajemo uz Miškina i sve što on predstavlja ili ćemo ga napustiti kao i ostatak društva", kažu Emina Omerović i Benjamin Konjicija.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

U naslovnim ulogama gledat ćemo Dinu Sariju koji će igrat lik Lava Nikolajeviča Miškina, Amilu Terzimehić kao Nastasju Filipovnu Baraškovu, Igora Skvaricu u liku Parfjona Semjonoviča Rogožina, te Saru Seksan u ulozi Aglaje Ivanovne Jepančine.

Ostatak podjele čine: Vedrana Božinović, Mirvad Kurić, Aeksandar Seksan, Mona Muratović, Slaven Vidak, Mak Čengić, Helena Vuković, Vedran Đekić, Riad Ljutović, Alisa Čajić, Hana Zrno, Damir Čobo, Pavle Novaković, Senad Milanović, Faruk Hajdarević, Elma Fetić i Vedad Čano.

Premijerno izvedena predstava "Idiot" u režiji Selme Spahić: Dostojevski nove generacije

Premijerno izvedena predstava "Idiot" u režiji Selme Spahić: Dostojevski nove generacije

Adaptaciju teksta potpisuju Emina Omerović, Benjamin Konjicija i Selma Spahić, dramaturgiju Emina Omerović i Benjamin Konjicija, kostimografska rješenja uradila je Sanja Džeba, scenografkinja je Monika Močević, saradnica za scenski pokret Ena Kurtalić, kompozitor muzike je Draško Adžić dok muzički aranžman potpisuje Mirza Rahmanović-Indigo.

Radno vrijeme blagajne:

-Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00-11:30 i 15:30-19:30 sati.
-Ostalim radnim danima od 9:00 do 15:00 sati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije