Dokumentarni film o Srđanu Aleksiću u okviru akcije "Građanin, to sam ja“

Radiosarajevo.ba
Dokumentarni film o Srđanu Aleksiću u okviru akcije "Građanin, to sam ja“


U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR BH), u nedjelju 28. i ponedjeljak 29. novembra 2010. u Trebinju i Stocu bit će održana akcija „Građanin, to sam ja“, a okviru ove akcije biće prikazan dokumentrani film Srđanu Aleksiću, te će biti održane i radionice, te diskusije o građanskoj hrabrosti, inicijativi i aktivizmu, navodi se u saopštenju za javnost Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Ova akcija ima za cilj stvaranje aktivističke mreže mladih za djelovanje u oblasti zaštite ljudskih prava, građanskih sloboda, te borbe protiv diskriminacije i segregacije.

Srđana Aleksića su u Trebinju ubila četvorica pripadnika Vojske Republike Srpske, kojima se on usprotivio kada je ugledao kako tuku njegovog prijatelja Alena Glavovića. Napadači su zbog toga pretukli Aleksića kundacima, a od zadobijenih povreda on je pao u komu i preminuo šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine.

Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko mjeseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bila osuđeni na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i amaterski se bavio glumom u pozorištu.
Tokom boravka u Trebinju, aktivisti i aktivistkinje Inicijative položit će i cvijeće na grob Srđana Aleksića, te se susresti sa njegovim ocem Radetom.

“Želja nam je da sa vršnjacima iz naše zemlje otvorimo prostor za razgovor o suočavanju s prošlošću, da jedni druge motiviramo da kritički promišljamo svakodnevnicu, a posebno da imamo hrabrosti reagirati i ukazati na sve što liči na segregaciju i diskriminaciju u bh. društvu.”, naglasio je Adis Hukanović, jedan od organizatora akcije ispred Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative su u okviru ovog projekta posjetili vršnjake diljem Bosne i Hercegovine sa kojima su diskutovali o aktivizmu, tranzicijskoj pravdi, te razmjenjivali ideje o rješenjima u oblasti ljudskih prava. Ovakva druženja su organizirana u Banjoj Luci, Sanskom Mostu, Brčkom, Bijeljini, Mostaru i Palama. Poslije Trebinja i Stoca, aktivisti iz svih spomenutih mjesta, sredinom decembra sastat će se u Sarajevu, kako bi kreirali zajedničku strategiju djelovanja u idućoj godini i dalje u budućnosti.

Projekat „Građanin/ka, to sam ja“ odvija se pod pokroviteljstvom Civil Rights Defenders.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije