Dokumentarni film o Ivici Pinjuhu: 'Biti Bimbo' u kinu Bosna

Radiosarajevo.ba
Dokumentarni film o Ivici Pinjuhu: 'Biti Bimbo' u kinu Bosna

U kinu Bosna će večeras, 4. septemra s početkom u 20.30 sati biti prikazan dokumentarni film Biti Bimbo, čiju režiju i produkciju potpisuje Martyna Miller. Riječ je o filmu koja se bavi Ivicom Pinjuhom Bimbom, teatrologom, komparativistom, predavačem na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

"Bimbo je za Nijemce uvredljiv način da se ponize ljudi crne puti, za Italijane - dijete, Francuzi i Englezi ga koriste kao pogrdan izraz za opisivanje provokativne, ali glupe žene... Potraga za odgovorom šta to znači biti Bimbo ovdje, u Sarajevu, postao je poriv da istražim priču o službenom Bimbi iz Sarajeva.

 

Ivica Pinjuh se pretvara u Bimbu zbog prilično nesretnog slučaja. Jednom u srednjoj školi nastavnik je jednostavno to ispustio iz usta. Ovo nenamjerno izgovaranje promijenilo je život mladog Ivice i rodilo stvorenje koje će od tada stalno nositi klin između svog imena i prezimena. I tako Bimbo je postao vrsta prisustva, traga razbacanog po gradu u obliku mitova, duhova i anegdote. Gurati stvari prema naprijed ili mirovati - to je pravo pitanje?", piše u objašnjenju Martyne Miller.

Nakon projekcije filma Mezrah Samoth iz Berlina ce svirati experimentalni DJ set, djelo njegovog projekta Canvas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije