Dodjela Nagrade "Farah Tahirbegović" 6. aprila

Radiosarajevo.ba
Dodjela Nagrade "Farah Tahirbegović" 6. aprila

Nagrada Fondacije Farah Tahirbegović, koja je ove godine pripala Enesu Škrgi, kustosu Muzeja Rodna kuća Ive Andrića u Travniku, bit će uručena 6. aprila.

Enes Škrgo rođen je 30. augusta 1968. u Travniku, a 1998. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek filozofija i sociologija. Profesionalno je bio angažiran kao direktor Pozorišta Travnik, a na sceni ovog
pozorišta predstavljao se i kao reditelj i epizodni glumac. Bio je i program producent Nezavisnog centra za kulturu i susrete Čin Travnik, suosnivač i suvlasnik privatnog kulturnog centra Kaleidoskop Travnik (Galerija savremene
umjetnosti -Knjižara - Klub).

Od 2004. angažiran je na radnom mjestu kustos književnosti Memorijalnog muzeja Rodna kuća Ive Andrića.

Fondacija Farah Tahirbegović osnovana je prije tri godine kako bi se promocijom onih koji ulažu svoje znanje i energiju u kreiranje bh. kulture sačuvalo sjećanje na Farah Tahirbegović.

Prijatelji Farah Tahirbegović, osnivači Fondacije, odlučili su da svake godine 6. aprila, na dan kada je Farah rođena, dodijele nagradu "za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture".

Dosadašnji dobitnici nagrade Fondacije Farah Tahirbegović su Lamija Begagić, književnica iz Zenice, i underground muzičar i književnik iz Tuzle Damir Avdić.

Farah Tahirbegović, urednica u Izdavačkoj kući Buybook, spisateljica, preminula je 2. juna 2006. godine u 33. godini.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije