Dodijeljene nagrade takmičenja Darwin danas

Radiosarajevo.ba
Dodijeljene nagrade takmičenja Darwin danas
Ena Šečić, dobitnica druge nagrade, na dodjeli


U okviru međunarodnog programa British Council-a posvećenom životu i radu Charlsa Darwina pod nazivom Darwin danas, u protekla tri mjeseca publici su predstavljene izložba i tematske radionice koje su bile praćene takmičenjem otvorenim za učenike osnovnih i srednjih škola u BiH. Nagrade za najkreativnije interpretacije su uručene autorima u četvrtak, 8. aprila u prostorijama British Councila u Sarajevu.

Cilj takmičenja bio je potaknuti kreativnost i kritičko razmišljanje mladih stvaralaca, a Darwin danas tim je dobio skoro dvije stotine radova iz cijele zemlje. Kroz fotografije, literarne radove, umjetnost i dizajn, učesnici su, svaki na poseban i vrlo kreativan način, dočarali svoja viđenja evolucije i Darwinovih teorija.

Stručni žiri je imao težak zadatak selekcije pobjednika ovog takmičenja, ali su na koncu odabrali pet najboljih. Prvu nagradu, za zajedniču digitalnu kompoziciju, dobili su Jelena Vidović i Ognjen Danilović, učenici prvog razreda Medicinske škole iz Banja Luke. Druga nagrada dodijeljena je Eni Šečić, učenici Druge gimnazije iz Sarajeva za njenu literarnu interpretaciju Drvo života. Inasa Bibić, učenica Gimnazije Dobrinja iz Sarajeva osvojila je treću nagradu, a Naida Šuta, učenica osnovne škola Mehmedalija Mak Dizdar Sarajevo, četvrtu.

Svi nagrađeni radovi se mogu pogledati na stranicama British Council-a u BiH.
 
Program Darwin danas predstavljen je publici u više od 40 zemalja širom svijeta ukazujući na značaj djela Charlsa Darwina, koje predstavlja primjer doprinosa britanske nauke svjetskom znanju.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije