Dodijeljena nagrada Fondacije Farah Tahirbegović

Radiosarajevo.ba
Dodijeljena nagrada Fondacije Farah Tahirbegović
Hana Stojić (Foto: radiosarajevo.ba)

Upravni odbor Fondacije Farah Tahirbegović, na prijedlog Namika Kabila, selektora za 2010. godinu, kao i drugih članova Fondacije, nagradu Fondacije za 2010. godinu dodijelio je Hani Stojić, prevoditeljici sa njemačkog jezika i koordinatorici projekta Traduki.

Nagradu je, u Multimedijalnom centru Mak u ime Fondacije, uručio Namik Kabil i obrazložio izbor Fondacije.

Hana Stojić rođena je 1982. u Sarajevu. Završila je gimnaziju u Beču, te prevodilački studij na Bečkom univerzitetu. Godine 2005. prevela je roman austrijske dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Elfride Jelinek, Ljubavnice; na njemački je prevela libreto prve bh. opere Hasanaginica; u periodu 2005-2006. radila je kao slobodna saradnica filmske producentske kuće Coop 99 u Beču; od 2007. radila je u Goethe-Institutu u Sarajevu.

Od 2008. godine radi kao koordinatorica regionalnog ureda književne mreže Traduki, a 2009. prevodi knjigu Kako vojnik popravlja gramofon uspješnog bh. pisca Saše Stanišića na bosanski jezik te, sa Sašom Gavrićem, priređuje prozno-fotografsku publikaciju Izgubljena mjesta. 2010. je imenovana za selektoricu književne nagrade Literaris za suvremenu književnost Jugoistočne Evrope, a bila je pokretač i koordinatorica prvog zajedničkog nastupa pisaca iz cijele Bosne i Hercegovine na sajmu knjige u Leipzigu.

Dosadašnji dobitnici nagrade, osnovane nakon prerane smrti Farah Tahirbegović, sarajevsko-zeničke spisateljice i urednice knjižare Buybook 1. juna 2006. godine, bili su: Lamija Begagić iz Zenice, spisateljica i urednica dječjih časopisa Palčić i Kolibri; Damir Avdić iz Tuzle, muzičar i romanopisac i Enes Škrgo iz Travnika, dramatičar, novinar i kustos muzeja Rodne kuće Ive Andrića.

Za selektoricu dobitnika nagrade za 2011. godinu izabrana je Mirjana Evtov, prevoditeljica.

Uskoro i video

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije