Direktorica Muzeja Holokausta posjetila Galeriju 11/07/95: 'Vaš rad je inspiracija za sve nas'

0
Radiosarajevo.ba
Direktorica Muzeja Holokausta posjetila Galeriju 11/07/95: 'Vaš rad je inspiracija za sve nas'
Foto: Galerija 11/07/95 / Posjeta direktorice Muzeja Holokausta Galeriji 110795

Direktorica Muzeja holokausta u Washingtonu (United States Holocaust Memorial Museum) Sara J. Bloomfield posjetila je u ponedjeljak, 11. septembra Galeriju 11/07/95.  Sara J. Bloomfield već je 24 godine na čelu Muzeja Holokausta, najvažnijeg i najuglednijeg američkog memorijala posvećenog žrtvama holokausta.

Delegaciju Muzeja holokausta, koju su pored direktorice Bloomfiel činili i dr. Emil Kerenji i Nadia J. Ficara, kroz stalnu i privremene postavke Galerije 11/07/95 proveli su galerijski kustosi, koji su predstavili misiju i viziju Galerije, kao i priče iza izloženih fotografija.

Nakon posjete, direktorica Muzeja holokausta napisala je sljedeće:

Na današnji dan napustio nas je Mirza Delibašić Kinđe

Na današnji dan napustio nas je Mirza Delibašić Kinđe

"Hvala vam na važnom doprinosu učenju o našoj prošlosti, omogućavajući nam da je sagledamo kao pouku i opomenu za budućnost. Rad Galerije je inspiracija za sve nas da kao ljudi idemo naprijed i da činimo više i bolje u narednim vremenima. Zahvalni smo što ste partner u našem zajedničkom cilju sjećanja i obrazovanja".

Dio fotografija Tarika Samaraha koje su trenutno izložene u Galeriji 11/07/95 i koje čine njenu stalnu postavku, bio je također izložen u Muzeju holokausta u Washingtonu. Izložba pod naslovom "Ostavljeni u Srebrenici – deset godina poslije" (Abandoned at Srebrenica – Ten Years Later) postavljena je 2005. godine, uz desetu godišnjicu genocida u Srebrenici.

Umrežavanje s drugim institucijama koje se bave temama čuvanja sjećanja, suočavanja s prošlošću, važan je aspekt rada i djelovanja Galerije 11/07/95.

Tarik Samarah, Washington
Foto: Galerija 11/07/95: Tarik Samarah, Washington

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije