BKC Sarajevo: Hukanović promovisao knjigu Deseta vrata pakla, govorili Borić, Sidran, Ćurak i Stojić

0
Radiosarajevo.ba
BKC Sarajevo: Hukanović promovisao knjigu Deseta vrata pakla, govorili Borić, Sidran, Ćurak i Stojić
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige Deseta vrata pakla

U Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu večeras je predstavljena knjiga Deseta vrata pakla autora Rezaka Hukanovića.

Knjiga govori o zločinima počinjenim u logorima Omarska i Manjača.

O knjizi su govorili prof. Nerzuk Ćurak, akad. Abdulah Sidran, prof. Mile Stojić, bh. glumica i režiserka Hasija Borić i autor Rezak Hukanović.

Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?

Objavljen je izvještaj vojnog povjerenika: Kakvo je stanje u Oružanim snagama BiH?

Rezak Hukanović je redovni član Društva pisaca Bosne i Hercegovine i do sada je objavio desetak knjiga, što zbirki pjesama, što proznih djela među kojima je i ovaj roman, koji je predstavljen ljubiteljima knjige iz Sarajeva.

O romanu:

Deseta vrata pakla je autobiografski roman, koji govori o događajima sa početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992. godine. Autor je u to vrijeme živio u Prijedoru i radio na lokalnom Radio Prijedoru, kada je, 30. maja, sa hiljadama svojih sugrađana i sinom, koji je tada imao tek 16 godina uhapšen u svojoj kući, pred porodicom, i odveden u jedan od najzloglasnijih logora na tlu BiH, logor Omarska.

U srijedu promocija knjige "Deseta vrata pakla" autora Rezaka Hukanovića

U srijedu promocija knjige "Deseta vrata pakla" autora Rezaka Hukanovića

U logoru Omarska, je uz torture i svakodnevna ubijanja proveo 3 mjeseca a potom je prebačen u logor Manjača gdje ostaje još 3 mjeseca. Dakle, to je priča o logorima smrti, u kojima je bilo zatočeno na hiljade Bošnjaka Prijedora koji su bili svakodnevno izloženi najstravičnijim psihičkim i fizičkim torturama, a čija je jedina krivica bila što su Bošnjaci. Samo u logoru Omarska, pravoj fabrici smrti, ubijeno je preko hiljadu logoraša.

Autor otvoreno govori o zločinima i zločincima, navodeći puna njihova imena i prezimena. Sam je bio svjedok tri puta pred Međunarodnim sudom u Hagu, ali i pred Sudom BiH i suočavao se oči u oči sa zločincima. I sama knjiga Deseta vrata pakla je bila važan svjedok u Hagu. Autor se vodio isključivo činjenicama i zbog toga ni jedan podatak naveden u romanu o činjenim zločinima u ovim logorima nije nikada do sada negiran.

Abdulah Sidran
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Abdulah Sidran

"Istina je jedina zamjenica koja nema množinu i ne postoje dvije istine", poručuje autor.

Izdavač na bosanskom jeziku je Buybook Sarajevo, a roman je do sada štampan u osam izdanja na bosanskom jeziku. Jedno izdanje je štampano i za područje Republike Hrvatske. Roman je preveden na norveški, njemački, turski, italijanski i engleski jezik. Interesantno je napomenuti da je roman prvo objavljen na norveškom jeziku, gdje je autor živio u izbjeglištvu poslije logora.

Roman je samo u Americi i Velikoj Britaniji štampan u po 3 izdanja. Predgovor za ovaj roman pisao je nobelovac Eli Vizel, borac za ljudska prava, koji je i sam bio logoraš u Drugom svjetskom ratu. Pogovor za italijansko izdanje pisao je čuveni italijanski pisac Paulo Rumiz.

Ovaj roman je doživio veoma dobre kritike od poznatih svjetskih književnih kritičara i mnogi ga porede sa poznatima romanom, klasikom Zar je to čovjek Prima Levija, italijanskog pisca koji je preživio holokaust. Možda je i to bio jedan od razloga da je poznata italijanska izdavačka kuća Edizioni Spartaco prije četiri mjeseca objavila ovaj roman za svoje govorno područje pod nazivom IL DECIMO GIRONE DELL INFERNO. Knjiga je tamo doživjela veliki uspjeh i već je štampano drugo izdanje.

Od 24. do 28. januara 2023. godine, autor je bio gost u Italiji, a knjiga je promovisana u nekoliko gradova, gdje je u salama bilo i po 600 posjetilaca. Mnogi mediji su posvetili pažnju ovom romanu i boravku autora u Italiji. Dao je intervju i za državnu Rai Uno.

Autor ovog romana je akter u mnogo dokumentarnih filmova koji tretiraju tematiku logora za Bošnjake i Hrvate u ratnim godinama u Bosni i Hercegovini, od kojih su najpoznatiji Prijedorska polja smrti, autora Avde Huseinovića i Logor koji je radila ekipa televijske kuće Al Jazeera. Upravo se piše filmski scenarij za igrani film po ovom romanu, te bi trebalo da se istina o logorima smrti pokaže i na filmskom ekranu.

Promocija knjige Deseta vrata pakla
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige Deseta vrata pakla

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije