Das ist Walter (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Das ist Walter (VIDEO)
Sarajevo


Osvježeno u 10:20h

 
Glavni grad Bosne i Hercegovine 6. aprila slavi najvažniji datum u svojoj historiji. Na ovaj datum ovom gradu dešavali su se veliki trenuci.

Njemačke snage Wermachta 6. aprila 1941. godine bombarduju Sarajevo, Beograd i Zagreb, i tako objavljuju rat kraljevini Jugoslaviji. Četiri godine kasnije, na isti dan, partizanske snage oslobodile su Sarajevo od njemačkog okupatora.

Tokom četverogodišnje narodnooslobodilačke antifašističke borbe svoje živote je položilo preko deset hiljada Sarajlija, (ili svaki šesti stanovnik).

Odmah po oslobođenju počele su velike organizovane aktivnosti za brzu obnovu grada kojeg su fašističke snage ostavile u razrušenom stanju.

Povodom oslobođenja Sarajeva u centru grada godinu dana kasnije podignut je spomenik, tzv. Vječna vatra na kojem piše:

Hrabrošću i zajednički prolivenom krvlju boraca bosansko-hercegovačkih, hrvatskih, crnogorskih i srpskih brigada slavne jugoslavenske armije, zajedničkim naporima i zrtvama sarajevskih rodoljuba Srba, Muslimana I Hrvata 6 Aprila 1945 oslobođeno je Sarajevo glavni grad Narodne Republike Bosne I Hercegovine.

Vječna slava i hvala palim junacima za oslobođenje Sarajeva i naše otažbine.


O prvoj godišnjici svoga oslobođenja zahvalno Sarajevo

Vrhunac razvoja grad je doživio 1984. kada je ugostio najveće sportiste na 14. Zimskim olimpijskim igrama. Tim Zimskim olimpijskim igrama često se karakterišu kao najuspješnije i najorganizovanije.

http://www.youtube.com/watch?v=P3a3sQoeHHc


Polaganjem cvijeća kod Vječne vatre počelo je obilježavanje 6. aprila Dana Grada Sarajeva

Polaganjem cvijeća kod Vječne vatre počelo je obilježavanje 6. aprila Dana oslobođenja Sarajeva od fašista i Dana Grada Sarajeva.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH Željko Komšić i Mladi Grada Sarajeva položili su cvijeće kod Vječne vatre.

"Svake godine sve više i više ljudi dolazi ovdje da položi cvijeće, a to govori o činjenici da to ljudima sve više i više znači", kazao je Komšić.

Dodao je da se treba ponositi ljudima koji su svoj život dali za domovinu i slobodu BiH bilo u ovom ili u Drugom svjetskom ratu i poručio da se to ne smije zaboraviti.

Delegacija Kantona Sarajevo na čelu s premijerom KS-a Besimom Mehmedićem je položila cvijeće.

"Ovaj dan predstavlja slobodu i mir koji smo dobili kad je bilo najpotrebnije i ovo su tekovine svih nas", kazao je Mehmedić i izrazio nadu da se ovo nikada više neće ponoviti te da nećemo imati više dana koje ćemo slaviti iz ovakvih razloga.

Poručio je budućim generacijama da budu pametnije i mudrije od generacija koje su ove ratove doživljavale.

Cvijeće su položili i delegacija Grada Sarajeva na čelu s gradonačelnikom Alijom Behmenom, delegacija općine Novi Grada na čelu sa načelnikom Damirom Hadžićem, općine Novi Grad na čelu s načelnikom Nedžadom Koldžom, delegacija Grada Praga, delegacija potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe i mnogi drugi.

Planirano je da delegacija Grada Sarajeva položi danas cvijeće i na mezarju Kovači, na mostu Suade Dilberović i Olge Sučić" na spomen-parku Vraca, na Starom jevrejskom groblju te na spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.

Mladi Grada Sarajeva su nakon Vječne vatre krenuli prema bistama Vladimir Perić Valter i Josip Broz Tito gdje će također položiti cvijeće.

Program kulturnih događanja vezanih za Dan grada

Otvaranje izložbe Konya - Sarajevo Kuršumli medresa (10:00h)

Dani Praga u Sarajevu: Ulični performance V.O.S.A. (Ferhadija, 11:00, 13:00, 18:00 i 20:00h)

Otvaranje Outdoor izložbe Sloboda - Vratnička kapija (12:00h)

Otvaranje izložbe Sarajevo 93 - fotografija i plakat Kemala Hadžića - Galerija IPC E, Luledžina bb (13:00h)

Kulturno-zabavni program povodom obilježavanja Dana oslobođenja Grada Sarajeva - Multimedijalni centar Općine Novi Grad (17:00h)

Izložba poštanskih maraka Poštom kroz Sarajevo - foaje Narodnog pozorišta (17:30h)

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva - Narodno pozorište Sarajevo (18:00h)

Izložba fotografija: Sean McKernan / Frankie Quinn / Andrej Đerković. Belfast i Sarajevo: negdje između; Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti (19:00h)

Koncert grupe Regina - stage na otvorenom kod Historijskog muzeja BiH (19:00h)

Prikazivanje dokumentarnog filma Sjećaš li se Sarajeva? – Kriterion - Balkan Cafe (21:00h)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije