Dani hrvatske kulture u BiH

Radiosarajevo.ba
Dani hrvatske kulture u BiH
Jagoda Kralj Novak u monodrami Familija u prahu

U organizaciji Ambasade Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini od 10. do 17. juna bit će održana tradicionalna manifestacija Dani hrvatske kulture u Bosni i Hercegovini, a programi će biti održani u Sarajevu, Usori i Žepču. Manifestaciju otvara predstava Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina Familija u prahu, u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Familija u prahu
Predstava je nastala u koprodukciji sa pozorištem Novi Zato iz Ptuja, a reditelj je Samo M. Strelec. Ovu monodramu igra iskusna varaždinska glumica Jagoda Kralj Novak.

Drama donosi priču o Juliški, ženi koja se prehranjuje u javnoj kuhinji, koju su rat i kapitalizam doveli do problema sa alkoholom, ali koja uprkos svemu tome pokušava preživjeti. Juliška priča o raspadu vlastite porodice, u ruci neprestano drži urne sa kojima razgovara, njen svijet se miješa sa svijetom mrtvih i brišu se granice između realnosti i sna.

Program Dana hrvatske kulture u BiH
Dani hrvatske kulture u BiH počinju 10. juna u 20 sati predstavom Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin Familija u prahu, na Maloj sceni En Face Narodnog pozorišta Sarajevo. Ista predstava na programu je sutradan u Domu kulture Žepče.

U petak, 11. juna, u Bosanskom kulturnom centru u 19.30 sati bit će otvorena izložba hrvatskog dizajnera Borisa Ljubičića.

U ponedjeljak, 14. juna u 17 sati u Pozorištu mladih u Sarajevu bit će izvedena predstava Kazališta lutaka Zadar Koliko je duga jedna priča, a dan poslije predstava će biti izvedena u Domu kulture Žepče i u Usori.

Manifestacija završava u četvrtak, 17. juna koncertom Marija Perestegija, hrvatskog orguljaša, koji će biti održan u crkvi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije