Dani evropskog naslijeđa u BiH

Radiosarajevo.ba
Dani evropskog naslijeđa u BiH


Federalno ministarstvo kulture i sporta 14. put organizuje kulturnu manifestaciju Dani evropskog naslijeđa, koja će se ove godine održati 6. i 7. oktobra u Opštini Konjic.

Tema ovogodišnjih Dana evropskog naslijeđa je "Stećak", a povod za odabir ove teme je nominacija stećka na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Opština Konjic, stoga, nije slučajno odabrana da bude domaćin ovogodišnje manifestacije. Upravo na ovom području nalazi se značajan broj nekropola sa stećcima u Bosni i Hercegovini, stoji u dopisu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

U okviru Dana evropskog naslijeđa biće upriličen bogat program

Prvi dan manifestacije posvećen je edukativnom programu Mladi i naslijeđe, koji ima za cilj da podstakne mlade na očuvanje, brigu i ljubav za kulturno-historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine. U programu će učestvovati oko 50 mladih iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Bit će ovo izuzetna prilika da se mlađi naraštaj upozna sa kulturnom baštinom grada Konjica te da obiđe i posjeti njegove nacionalne spomenike. Tom prilikom oni će predstaviti svoje literarne i dokumentarističke radove na temu "Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici", a u Društvenom domu Konjic će biti postavljena istoimena izložba likovnih radova. Najuspješnijim učenicima će biti dodijeljene diplome.

Drugog dana manifestacije predviđen je obilazak nekropola u okolini Konjica, i to na lokalitetima: Historijsko područje – Nekropola sa stećcima u Glavatičevu, lokalitet Gajine, Historijsko područje - Nekropola sa stećkom i ostaci crkve Grčka glavica u selu Biskup, Historijsko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Kaursko groblje u Borcima.

Planiran je obilazak prirodnog bogatstva Boračkog jezera te posjeta Arheološkom lokalitetu kod Društvenog doma u Konjicu. U večernjim satima će biti upriličena svečana dodjela Povelje za doprinos u očuvanju kulturne baštine Bosne i Hercegovine, koja se tradicionalno dodjeljuje zaslužnim pojedincima i institucijama.

Federalno ministarstvo kulture i sporta je pozvalo i zastupnike oba Doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da se pridruže posjeti nekropolama i time prepoznaju odgovornost za budućnost stanja objekata kulturne baštine na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine te doprinesu afirmaciji potrebe obnove i zaštite kulturne baštine i promociji njenog korištenja u ekonomski opravdane svrhe.

Manifestacija Dani evropskog naslijeđa se organizuje u svim evropskim zemljama s ciljem da skrene pažnju javnosti na potrebu očuvanja zajedničke evropske baštine. Federalno ministarstvo kulture i sporta ovogodišnju manifestaciju Dani evropskog naslijeđa organizuje u saradnji sa Opštinom Konjic.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije