Predstava koja je ušla u historiju bh. teatra: 22 godine od premijere "Ay Carmela"

0
Radiosarajevo.ba
Predstava koja je ušla u historiju bh. teatra: 22 godine od premijere "Ay Carmela"
Foto:SARTR / Ay, Carmela

Sarajevski ratni teatar SARTR će danas, kada se navršava 22 godine od kada je premijerno izvedena predstava Ay, Carmela, putem Youtube kanala emitovati kratki dokumentarni film Mediteranski krug koji je nastao 2000. godine tokom turneje predstave Ay, Carmela po Mediteranu, kao i galeriju fotografija, kroz koju se može pratiiti život ove jedinstvene predstave na sceni i iza scene.

U više od dvije decenije svog života, ova predstava je ušla u historiju bosanskohercegovačkog teatra kao jedna od najdugovječnijih i najizvođenijih, a svoju posljednju izvedbu Ay, Carmela je imala na sceni SARTR-a 14. septembra prošle godine.

Nedugo nakon toga, tragičnim ishodom, usljed komplikacija izazvanih koronavirusom, preminuo je glumac Dragan Jovičić.

Sarajevski ratni teatar SARTR će putem svog Youtube kanala danas emitovati kratki dokumentarni film Mediteranski krug koji je nastao 2000. godine tokom turneje predstave Ay, Carmela po Mediteranu, kao i galeriju fotografija, a link za gledanje bit će dostupan na Facebook i Instagram stranici SARTR-a.

"Na ovaj način želimo se prisjetiti jednog bogatog života i svih dragih ljudi koji su udahnuli život ovoj predstavi (igrali su Selma Alispahić, Dragan Jovičić, Jasenko Pašić, režiju potpisuje Robert Raponja, dramaturgiju Dubravka Zrnčić Kulenović, scenografiju Samra Mujezinović, kostimografiju Vanja Popović, muziku Davor Rocco, a koreografiju Antun Marinić), te se zahvaliti publici koja nas je sve ove godine vjerno pratila", naveli su iz SARTR-a.

Na isti dan biće obilježena i godišnjicu smrti jednog od osnivača i dugogodišnjeg direktora SARTR-a, Safeta Plakala koji je ujedno i najzaslužniji što je ova predstava postavljena na scenu tog teatra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije