Cum Grano Salis - književni praznik u Tuzli

Radiosarajevo.ba
Cum Grano Salis - književni praznik u Tuzli
Unutrašnjost Doma književnosti; Foto: Tip.ba

U Tuzli je 2. septembra otvorena nova kulturna institucija - muzej "Dom književnosti". Ovim su zvanično započeli ovogodišnji međunarodni književni susreti ”Cum grano salis”. Ova manifestacija se održava već deseti put, a ove godine protiče u znaku stogodišnjice rođenja slavnog Tuzlaka Meše Selimovića.

Kruna književnih susreta svakako je dodjela nagrade Meša Selimović, za najbolji roman objavljen u 2009. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Osim toga, u četiri dana trajanja, organiziraće se izložbe, promocije knjiga, okrugli stolovi, koncerti i dr.

Otvaranje Doma književnosti je veliki trenutak za kulturu BiH. Prema riječima direktorice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Mehdije Maglajlić ”ovo je veliki trenutak ne samo za Tuzlu nego i za ukupnu kulturu Bosne i Hercegovine. Rijetkost je da se otvaraju kulturne ustanove. Svjedoci smo da se uglavnom zatvaraju ili egzistiraju na vrlo tankim sredstvima koja nisu dovoljna ni za najosnovije potrebe jedne kulturne ustanove”, prenosi portal Tip.ba.

Povodom otvaranja Doma književnosti, načelnik općine Tuzla Jasmina Imamović rekao je da je "Veoma značajno da je Tuzla dobila Dom književnosti i da tu pokaže ono što je najznačajnije, jer je knjiga čuvar kulture. Da to bude Muzej knjige i to Muzej knjige svjetskih pisaca kao što je Meša Selimović, Derviš Sušić i drugi tuzlanski pisci”, prenio je tuzlanski portal Tip.ba.

Deseti ”Cum grano salis” trajat će do 5. septembra, a prema mišljenju mnogih kritičara, nagrada ”Meša Selimović” jedno je od najvažnijih priznanja u književnom svijetu jugoistočne Europe.

Članovi žirija za izbor najboljeg romana u 2009. godini su: Miljenko Jergović, Stevan Tontić, Alma Denić Grabić, Zdenko Lešić i Angela Richter

Romani koji su nominirani za ovu nagradu, koja je po mnogima jedna od najprestižnijih u regiji, su:
- Pjesme divljih ptica, Enesa Karića (BiH),
- Sedam strahova, Selvedina Avdića (BiH, Srbija),
- Kaja, Beograd i dobri Amerikanac, Mirjane Đurđević (Srbija)
- Tri slike pobede, Zvonka Karanovića (Srbija)
- Understadt, Ivane Šojat Kuči (Hrvatska).

Vezano: Bekim Sejranović laureat nagrade Meša Selimović (o prošlogodišnjim susretima)

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije