Crteži posvećeni Sarajevu i Olimpijadi u bečkoj Kunst Haus

Radiosarajevo.ba
Crteži posvećeni Sarajevu i Olimpijadi u bečkoj Kunst Haus

Bečki Kunst Haus Wien smješten je u kući u kojoj je živio poznati slikar, grafičar i arhitekt  Friedensreich Hundertwasser. Rođeni Bečlija, Hundertwasser upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Beču, a nakon što je prikupio znanja o proporcijama tijela, crtanju akta i kopiranju iz prirode napušta akademiju. Svoja iskustva stekao je izučavajući Schilea, Kleea i Klimta

Svjetsku slavu dostigao kao  mlad, svojim djelima, performansima i graditeljskim cjelinama na pet kontinenata je ostavio traga ukazujući na važnost življenja s prirodom.  Mali dio onoga čime se Hundertwasser bavio između realizacije svojih kapitalnih djela i danas se može vidjeti u mnogim muzejima Beča. 

U širokoj paleti plakata za promociju sportskih igara iza Hunderwassera je ostalo i nekoliko koje su posvećene Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, 1984. godine.

Pred kraj života napravio je i ctrež u spomen Gradu Sarajevu. Crtež je izložen u zgradi uprave spalionice Grada Beča. Umro je 2000. godine. 

Muzej Kunst Haus Wien je nedavno proslavio 25 godina postojanja. U tih dvije i pol decenije, posjetilo ga je oko  3,5 miliona posjetilaca, a organizirano je devedeset internacionalnih izložbi. 

Ova institucija ima status „zelenog muzeja“, javlja EuroComm PR.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije